Update articol:

Brokerul Adrian Simionescu: ASF trebuie să fie mai fermă în măsurile față de conducerea SIF Oltenia; Situația de la AGA, unde acționarii nu au fost primiți, este dăunătoare pentru dezideratul de promovare la statutul de piață emergentă

Unul dintre cei mai vechi brokeri din piața de capital, Adrian Simionescu, a luat poziție față de situația de la AGA de SIF Oltenia (SIF5), unde acționarii care au votat prin corespondență nu au fost primiți la ședință, pe motivul măsurilor luate în contextul stării de urgență.

El spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să fie mai fermă în măsurile față de conducerea SIF Oltenia, mergând până la retragerea avizului, considerând că nu este normal ca investitorii să nu fie primiți la AGA. În opinia sa, situația este dăunătoare pentru dezideratul de promovare la statutul de piață emergentă.

Săptămâna trecută, ASF a decis suspendarea acțiunilor SIF Oltenia de la tranzacționare pentru cel mult zece zile, în urma evenimentelor de la AGA, când au fost reclamate incidente la Adunarea Generală de bilanț.

Acționarii SIF Oltenia (SIF5) care nu au fost primiți la AGA, pentru că votaseră prin corespondență, printre care SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, au ținut o ședință paralelă, prezidată de vicepreședintele Cristian Bușu și au decis respingerea punctelor de pe ordinea de zi, dar și tragerea la răspundere a administratorilor, cu excepția lui Bușu, potrivit mai multor surse.

În schimb, SIF Oltenia (SIF5) a transmis Bursei de Valori București un comunicat care arată că, la Adunarea generală, toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate – respectiv dividende de 52.214.914,30 lei (42,0639% din profitul net), descărcarea de gestiune a administratorilor pentru activitatea desfasurată în exercițiul financiar al anului 2019 și bugetul 2020. Raportul SIF Oltenia arată că, la AGA, au fost prezenți, acționari cu dețineri de 46,095%.

Adrian Simionescu este președintele Vienna Investment Trust și membru neexcutiv în Consiliul de Administrație SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. El a fost inclusiv candidat la un post pentru conducerea ASF.

Adrian Simionescu ne-a transmis: “Situația de la AGA de bilanț a SIF Oltenia, unde unii acționari nu a fost primiți la ședință, pe motiv că votaseră anterior prin corespondență, este una de neînțeles pentru investitorii pe piața de capital. Unii dintre clienții mei, care au fost prezenti la ședința din sediul SIF5, mi-au relatat întâmplări foarte urâte, după cum s-au exprimat ei, “a fost un circ”.

Ceea ce s-a întâmplat nu este deloc bine pentru emintetul SIF Oltenia, pentru Bursa de Valori București și pentru piața de capital. Peste tot în lume, există provocări și incertitudini, investitorii se confruntă cu o perioadă de volatilitate majoră, dar emitenții încearcă să le dea încredere, fiind cât mai transparenți. În schimb, în România, există astfel de emitenți, care nu înțeleg perioada pe care o traversăm.

La SIF Oltenia, conducerea executivă a considerat că investitorii nu trebuie luați în seamă, ceea ce este profund ilegal. Mă refer la faptul că tergiversează aplicarea unor hotărâri judecătorești, a unor decizii ASF, cererile acționarilor nu au fost luate în considerare.

ASF trebuie să fie mai fermă în măsurile pe care le ia față de emitent. Spun asta pentru că administratorii SIF5 își permit să achite amenzile aplicate de ASF și merg mai departe cu neregulile. Atât timp cât SIF5 nu a pus în aplicare deciziile ASF, Autoritatea poate merge până la retragerea avizelor conducerii, întrucît celelalte măsuri nu s-au dovedit a fi eficiente.”

Adrian Simionescu amintește alte cazuri cu adunări generale “paralele”, de pe piata noastra: “ Să ne amintim de cazul Argus Constanța, în 2011. Atunci, mai multi actionari Argus, printre care SIF Oltenia si fondul de investitii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, nu au participat la sedinta AGA pentru ca reprezentantii acestora nu au avut acces in incinta fabricii, Tudor Ciurezu acuzând atunci că accesul actionarilor respectivi si al administratorilor a fost impiedicat din ordinul omului de afaceri Catalin Chelu, care a reusit sa preia controlul Argus. În mod ironic, atunci, Cătălin Chelu cerea să fie investigată o presupusă “ţesătură de interese” dintre firmele domnilor Florin Pogonaru (preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România) şi Tudor Ciurezu (preşedintele SIF Oltenia), dar şi situaţia de la “Argus” Constanţa. Situația pare trasă la indigo, numai că acum Tudor Ciurezu este în poziția celui pe care îl acuza atunci că nu respectă drepturile acționarilor. Atunci, acțiunile Argus Constanța au fost suspendate de la tranzacționare circa doi ani. Să sperăm că acum, ASF va interveni ferm pentru a clarifica situația.

Și la COMCM, am avut o suspendare a acțiunilor de câțiva ani de zile, în urma unei situații similare, care a început de la Adunări generale paralele ținute de acționarii emitentului (SIF Transilvania si Constantin Fratila). Spre deosebire de Argus si COMCM, situatia de la SIF Oltenia este cu atat mai grava cu cat SIF-urile sunt entitati reglementate si supravegheate de catre ASF, iar membrii consiliului de administratie sunt avizati de Autoritate. In aceste conditii, ma intreb daca ASF isi poate mentine aprobarea pentru gruparea Ciurezu dupa incalcari continue ale legii si deciziilor ASF?!

Nu este deloc firesc. Ar trebui să luăm exemplul marilor piețe. Emitenții nu trebuie opriți de la tranzacționare mai mult de 1-2 zile.

SIF Oltenia și SIF Transilvania (de asemenea oprită de la trazacționare, pe fondul unui alt conflict) nu se pot compara cu Argus sau COMCM, din punct de vedere al lichidității, capitalizării.

Să nu uităm că avem și o decizie de promovare a BVB la statutul de piață emergentă, care va fi efectiva din toamna, iar aceste situații sunt foarte dăunătoare în ce privește acest deziderat al pieței.

Am încredere în ASF că va veni cu măsuri corecte la cei doi emitenți și situațiile se vor rezolva relativ rapid.”

Pana acum, ASF a anuntat ca a primit informări de la cele două ședințe SIF Oltenia – cea prezidată de președintele Tudor Ciurezu, și cea prezidată de vicepreședintele Cristian Bușu.

Potrivit ASF, ambele ședințe au îndeplinit condițiile de cvorum și majoritate, dar prezintă decizii contrare. ASF scrie că a primit sesizări cu privire la faptul că unii acționari nu au fost primiți la AGA, din sediul SIF Oltenia, pe motiv că votaseră prin corespondență. Asftfel, este posibil ca voturile unor acționari să fi fost luate în calculul cvorumului și majorității ambelor ședințe, potrivit ASF.

Registrul Comerțului nu a înregistrat deciziile AGA SIF Oltenia transmise de conducerea companiei, dar nici pe cele transmise de actionarii din afara sediului, ci a transmis speța la Tribunal, potrivit informațiilor de pe portal.

ASF a decis suspendarea SIF Oltenia de la tranzacționare maxim zece zile; ASF: Este posibil ca voturile unor acționari să fi fost luate în calcul și la AGA ținută de Ciurezu și la ședința ținută de Bușu

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025