Update articol:

Acționarii SIF Oltenia care nu au fost primiți la AGA, pentru că votaseră prin corespondență, au ținut o ședință paralelă, prezidată de vicepreședintele Cristian Bușu

*Raportul SIF5 publicat la BVB arată că s-au aprobat toate punctele de pe ordinea de zi
*Procesul verbal al acționarilor din fața sediului arată că s-a decis atragerea răspunderii boardului, cu excepția lui Cristian Bușu (surse)

Acționarii SIF Oltenia (SIF5) care nu au fost primiți la AGA de azi, pentru că votaseră prin corespondență, printre care SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, au ținut o ședință paralelă, prezidată de vicepreședintele Cristian Bușu și au decis respingerea punctelor de pe ordinea de zi, dar și tragerea la răspundere a administratorilor, cu excepția lui Bușu, potrivit mai multor surse.

SIF Oltenia (SIF5) a transmis Bursei de Valori București un comunicat care arată că, la Adunarea generală programată astăzi, toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate – respectiv dividende de 52.214.914,30 lei (42,0639% din profitul net), descărcarea de gestiune a administratorilor pentru activitatea desfasurată în exercițiul financiar al anului 2019 și bugetul 2020. Raportul SIF Oltenia arată că, la AGA, au fost prezenți, acționari cu dețineri de 46,095%.

Însă, o parte dintre acționarii care s-au prezentat la AGA, printre care SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, nu au fost primiți în sala de ședință, pe motiv că, în prealabil, votaseră prin corespondență, potrivit unor surse.

Acestea susțin că unii acționari s-au prezentat în fața sediului SIF Oltenia încă de la 5 dimineața, pentru a se asigura că prind un loc în sală, în condițiile în care, anterior, SIF Oltenia a informat că, în contextul stării de urgență, poate primi la AGA 24 de persoane, cărora li se va lua temperatura și vor trebui să poarte măști. Emitentul mai anunțase că acționarii care au votat deja prin corespondență nu vor fi primiți.

“La ora 8, când a ajuns la SIF Oltenia, președintele Tudor Ciurezu l-a anunțat pe Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat Crișana că nu va fi primit în sală, pentru că a votat deja prin corespondență”, ne-a spus un acționar.

O altă sursă ne-a spus că un executor judecătoresc le-a pus în vedere președintelui Tudor Ciurezu și vicepreședintelui Cristian Bușu că afară au rămas acționari care doresc să participe la AGA, cu dețineri de 30,5%, și că, potrivit legii, aceștia au dreptul să intre, în condițiile în care participă fizic, voturile prin corespondență anulându-se.

De altfel, se pare că această problemă s-a pus și în ședința Consiliului de Administrație, ținută duminică seara.

La AGA, s-au prezentat, inițial, toți administratorii SIF Oltenia, însă Radu Hanga, care este și președinte BVB, a părăsit sediul după foarte puțin timp, iar Cristian Bușu a ieșit la discuție cu acționarii din fața sediului.

La ședința ținută de acționarii din fața sediului, cu dețineri de 30,5%, au fost respinse toate punctele de pe ordinea de zi și s-a decis tragerea la răspundere a administratorilor, cu excepția lui Bușu, potrivit mai multor surse.

De altfel, pe 15 aprilie, SIF1 a anunțat că, în calitate de acționar al Societății de Investiții Financiare Oltenia SA, se va prezenta la ședința adunării generale ordinare a acționarilor Societății de Investiții Financiare Oltenia SA convocată pentru data de 28/29 aprilie 2020 și va cere în cadrul ședinței adunării atragerea răspunderii administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Unii acționari ne-au relatat că, în sală, Tudor Ciurezu a părut foarte jovial și relaxat: “De partea cealaltă, acționarii care nu au putut intra au fost foarte civilizați, nu a fost scandal deloc, așa cum am văzut în trecut la alte adunări generale”.

Conform surselor noastre, la AGA din sediul SIF5 erau prezente aproximativ 20 de persoane, între care și Dan Paul, administrator BVB și președinte al Asociației Brokerilor.

AGA SIF Oltenia

O altă sursă consideră că situația este foarte complicată și trebuie clarificată urgent de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în condițiile în care voturile prin corespondență ale SIF Banat și SIF Muntenia au fost luate în calcul și la AGA din sediul SIF Oltenia.

De altfel, se pare că ședința din fața sediului s-a finalizat cu un proces verbal, în baza căruia se va cere intervenția ASF.

SIF Banat Crișana (SIF1) a anunțat, ieri, că a făcut o sesizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară “pentru sancționarea practicilor neloiale, abuzive și frauduloase ale administratorilor SIF Oltenia SA săvârșite cu ocazia organizării adunării generale ordinare a SIF Oltenia SA din data de 28/29 aprilie 2020”.

Anterior, Consiliul de Administrație al SIF Oltenia a anunțat că numărul acționarilor care pot participa fizic la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 28 aprilie 2020 este limitat la 24 de locuri determinat în funcție de capacitatea sălii de ședință de la sediul societății și a măsurilor de distanțare prevăzute de art. 7 din Ordonanta Militara nr. 3, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

 

Schimbul de replici a venit după ce conducerea SIF Oltenia (SIF5) a decis să nu dea curs solicitărilor de completare a convocatorului AGA, venite din partea fondurilor Certinvest și din partea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, nici după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a cerut să completeze de urgență convocatorul AGA.

Fondurile Certinvest au cerut ca acționarii SIF Oltenia să voteze revocarea a patru administratori, inclusiv a președintelui Tudor Ciurezu, iar  SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au cerut atragerea răspunderii a patru administratori SIF Oltenia.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL