Update articol:
Şeful contrainformaţiilor austriece:

Bruxelles a devenit “un cuib de spioni” mai mare decât Viena

Bruxelles, centrul Uniunii Europene, a devenit un “cuib de spioni” mai mare decât Viena, chiar dacă sute de agenţi străini acţionează încă, sub acoperire diplomatică, în capitala Austriei, a declarat şeful contrainformaţiilor austriece, Peter Gridling, transmite Reuters.

Viena a fost mult timp renumită ca un “hot spot” al spionajului, dar oficialii au comentat rareori pe acest subiect.

În perioada Războiului Rece, capitala Austriei se afla la distanţă de doar o oră de Cortina de Fier, fiind astfel un loc preferat de interceptare a comunicaţiilor din blocul comunist. Oraşul a fost împărţit până în 1955 în patru sectoare de puterile aliate, în mod similar Berlinului.

Astăzi, prezenţa unor agenţii ale ONU, printre care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), şi a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) înseamnă că multe state au deschise în Austria o ambasadă şi alte două misiuni diplomatice.

Această prezenţă numeroasă face să existe mai multe posturi care le oferă spionilor acoperire şi imunitate diplomatice.

“Sunt bucuros că Bruxellesul a depăşit acum Viena şi că există acum o mai mare densitate de aşa-numite servicii de informaţii din afara Uniunii Europene la Bruxelles decât aici”, a declarat Peter Gridling, şeful serviciului austriac de informaţii interne, într-o conferinţă de presă.

“Vorbim de o comunitate de sute de persoane. Dar mai puţin de 1.000”, a indicat el, întrebat câţi agenţi străini lucrează în cadrul misiunilor diplomatice. Gridling a refuzat să ofere o cifră exactă.

Numărul agenţilor de informaţii în misiunile diplomatice din Austria rămâne ridicat, ţara fiind în continuare o zonă favorită de operaţiuni, conform raportului anual al Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei şi Contraterorism (BVT).

Aeroportul internaţional din Viena a fost locul unui schimb de spioni între Rusia şi SUA în 2010. Unul dintre agenţii care au făcut obiectul acestui schimb a fost Serghei Skripal, fost colonel în serviciul de informaţii al armatei ruse, şi care a lucrat ca agent dublu pentru britanici.

În pofida abundenţei de diplomaţi străini şi de spioni pe teritoriul său, Austria nu a expulzat niciun reprezentant al Rusiei după cazul otrăvirii lui Skripal, invocând neutralitatea sa şi intenţia guvernului de a fi un “constructor de punţi” între Est şi Vest.

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie