Update articol:

Bruxellesul „analizează cu atenţie” presupusa vânătoare de urși de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein

Virginijus Sinkevicius - foto Facebook Virginijus Sinkevicius - foto Facebook

Virginijus Sinkevičius, comisarul de mediu al Comisiei Europene, „analizează” rapoartele ONG-urilor potrivit cărora Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a ucis un urs mare în România într-un act de vânătoare de trofee, conform Politico.

Grupurile ecologiste au declarat săptămâna trecută că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în martie și a împușcat un urs  în vârstă de 17 ani, numit Arthur, într-o rezervație naturală, sub pretextul că ar fi avut o licență specială pentru a vâna un alt urs.

Vânătoarea de trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați de directiva UE privind habitatele, care interzice vânătoarea animalelor sălbatice, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale.

“Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz și îl urmăresc foarte atent”, a declarat luni comisarul Virginijus Sinkevičius deputaților în comisia de mediu a Parlamentului European.

„Am încredere că autoritățile române vor investiga acest incident în cele mai mici detalii”, a spus el, răspunzând la o întrebare a europarlamentarului român Nicolae Ștefănuță din grupul Renew Europe.

Vara trecută, Comisia Europeană a avertizat în mod oficial România – într-o etapă preliminară a procedurii de infringement – că trebuie să se conformeze directivelor europene în materie de mediu și să prezinte planuri de conservare pentru ariile sale protejate.

Agent Green, ONG-ul român care a publicat prima dată acuzațiile, a declarat că ministerul român al mediului este vinovat de faptul că nu a protejat și gestionat suficient siturile Natura 2000, inclusiv cel în care a avut loc presupusul incident. Guvernul român a lansat o anchetă cu privire la uciderea ursului.

Prințul, un medic care locuiește într-un castel din Austria, a transmis vineri printr-o declaraţie că nu l-a împușcat pe Arthur, ci mai degrabă a doborât un alt „animal problemă”, în condiţiile în care autorităţile române autorizaseră uciderea lui. Prințul a mai spus că oferă întregul sprijin pentru anchetă, potrivit presei austriece.

„Vânătoarea ca mijloc de întreținere și îngrijire a unei populații de vânat bogate în specii și protejarea mijloacelor sale de trai este o mare tradiție a familiei noastre”, a scris el, adăugând că au existat „informaţii false și agitație” de când au apărut știrile.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere