Update articol:
CONFERINȚA FIT FOR 55 - ROMÂNIA ȘI PLANUL UE PENTRU O TRANZIȚIE VERDE

Buda (europarlamentar): Oficiali europeni mi-au zis să facem muzee pentru populaţia din zonele miniere închise

Daniel Buda Sursa foto: danielbuda.ro

Oficiali din Comisia Europeană au recomandat României să deschidă muzee în care să îi încadreze în muncă pe minerii disponibilizaţi în cadrul procesului de decarbonare a sistemului energetic, a declarat, miercuri, europarlamentarul PNL Daniel Buda, într-o dezbatere despre pachetul de tranziţie energetică european “Fit for 55”.

“Ţin minte o discuţie din Comisia de Dezvoltare Regională (Comitetul pentru Dezvoltare Regională al Parlamentului European, n.r.), unde ne pregăteam de Fondul pentru o Tranziţie Justă şi discutam de ceea ce înseamnă înlocuirea cărbunelui ca sursă de energie, pentru că România încă depinde în proporţie de 30% (de cărbune, n.r.), energia electrică este în proporţie de 30%, din câte am reţinut eu, pe bază de cărbune… Nu e atât de simplu să spui ‘de mâine închidem minele’, şi i-am întrebat pe cei de la Comisia Europeană: ‘ce facem cu minele pe care le-am închis, cu populaţia care este acolo?’. Şi (un oficial european, n.r.) mi-a spus, într-un mod neserios, aş spune eu: ‘Faceţi muzee!’ Păi nu putem trăi numai din muzee. Ai mai multe probleme, ai problema care ţin de zona socială şi se pune întrebarea ce pui ca alternativă”, a afirmat Daniel Buda, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul român a subliniat că obiectivul european privind tranziţia energetică spre o economie cu mai puţine emisii de carbon trebuie să aibă un termen de implementare realist specific fiecărei ţări.

“Toate aceste obiective care sunt asumate la nivel european evident că trebuie să ţină cont de ceea ce spunea mai devreme colegul meu Iuliu Winkler – putem oare să le implementăm în mod realist şi în intervalul de timp asumat de către Comisia Europeană? De aceea spunea domnia sa ‘grăbeşte-te încet’, eu aş spune ‘grăbeşte-te încet şi bine’. Până la urmă este foarte important să putem implementa în statele noastre aceste ţinte asumate la nivel european”, a adăugat europarlamentarul PNL.

„Pregătiți pentru 55”: îndeplinirea obiectivului climatic al UE pentru 2030 într-o manieră echitabilă și justă!

Daniel Buda a mai spus: “Schimbările climatice reprezintă o realitate care nu poate fi contestată. Ne revine astăzi sarcina deloc ușoară de a face pași concreți în direcția combaterii schimbărilor climatice. Ca parte a Pactului verde european, prin Legea europeană a climei, UE și-a stabilit un obiectiv obligatoriu de realizare a neutralității climatice până în 2050. Acest lucru necesită o scădere substanțială a nivelurilor actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră în următoarele decenii. Ca un pas intermediar către neutralitatea climatică, UE și-a sporit nivelul de ambiție în materie de climă pentru 2030, angajându-se să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.
Astfel, Pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” reprezintă un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației UE și de punere în aplicare a unor noi inițiative cu scopul de a asigura conformitatea politicilor UE cu obiectivele climatice convenite de Consiliu și de Parlamentul European. Pachetul de propuneri urmărește să ofere un cadru coerent și echilibrat pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE, care să fie echitabil și just din punct de vedere social, să mențină și să consolideze inovarea și competitivitatea industriei UE, asigurând, în același timp, condiții de concurență echitabile față de operatorii economici din țări terțe și susține poziția UE de lider în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.
În ceea ce privește sectorul agriculturii, noua PAC va sprijini tranziția către o agricultură mai sustenabilă, cu obiective mai ambițioase în ceea ce privește clima, mediul și bunăstarea animalelor. Noua PAC va permite punerea în aplicare prin intermediul planurilor strategice naționale, în conformitate cu Pactul verde, cu strategia „De la fermă la consumator” și cu strategia din domeniul biodiversității. PAC introduce, de asemenea, noi instrumente care, împreună cu noul mod de lucru, vor permite obținerea unor rezultate mai eficace și mai bine direcționate în materie de mediu, de climă și de bunăstare a animalelor.
Statele membre vor trebui să propună programe ecologice. Acest nou instrument voluntar va recompensa fermierii pentru punerea în aplicare a unor practici favorabile climei și mediului (agricultura ecologică, agroecologia, gestionare integrată a dăunătorilor, etc.), precum și pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor. Statele membre trebuie să aloce programelor ecologice cel puțin 25% din bugetul lor alocat sprijinului pentru venit. Cel puțin 35% din fondurile de dezvoltare rurală vor fi alocate angajamentelor de agromediu, care promovează practicile favorabile mediului, climei și bunăstării animalelor. Fermierii sunt principalii parteneri în lupta pentru conservarea biodiversității și am încrederea că vor reuși să se adapteze acestei tranziții spre o agricultură verde pentru a garanta un sector agricol durabil, performant, competitiv!”

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (08/12/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic