Update articol:

Bulgaria a demascat doi spioni ruşi; unul strângea informaţii despre procesul electoral, celălalt -despre aprovizionarea şi securitatea energetică a Bulgariei

Bulgaria va expulza doi diplomați ruși, aceştia fiind acuzaţi de spionaj,  a declarat, vineri, ministrul de externe, Ekaterina Zaharieva, anunţând că intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia, Bulgaria fiind membră NATO şi a UE.

“Am primit scrisorile cu acuzaţiile de la procurori”, a spus Zaharieva, adăugând:  „Vom întreprinde acțiunile pe care suntem obligați să le întreprindem și, cel mai probabil, îi vom declara pe cei doi „persona non grata ”. Procurorii au spus că rușii nu puteau fi acuzați din cauza imunității diplomatice.

“Au fost declanşate anchete asupra a doi cetăţeni străini ce strângeau informaţii clasificate drept «secret de apărare», apoi le transmiteau unui stat străin”, a anunţat Parchetul bulgar într-un comunicat.

Procurorii au spus că un prim secretar la secția consulară a Ambasadei Rusiei a fost implicat în spionaj din 2017, căutând informații despre procesul electoral.

Un al doilea diplomat, aflat la biroul de reprezentare comercială, colecta informații cu privire la aprovizionarea şi securitatea energetică, pe care “le transmitea serviciilor de informaţii ruse la Moscova”, a mai informat Parchetul.

Bulgaria a fost cel mai de încredere aliat al Moscovei în regiune în perioada sovietică. În ciuda încordărilor periodice ale relațiilor lor post-sovietice, totuși, Rusia rămâne cel mai mare furnizor de energie al Bulgariei, potrivit Moscow Times. Țara balcanică a refuzat să se alăture NATO și aliaților UE în expulzarea diplomaților ruși pentru otrăvirea unui fost spion rus, Sergei Skripal, în Marea Britanie în 2018.

Dar, joi, procurorii au acuzat trei ruși de tentativa de omor asupra unui comerciant de arme și alți doi bulgari a căror otrăvire este cercetată de Sofia pentru posibile legături cu atacul din 2018 asupra lui Skripal.

Pentru prima dată în 20 de ani, Sofia a expulzat în octombrie un diplomat rus, acuzându-l că “a conspirat” cu un fost deputat socialist bulgar ce “avea acces la informaţii confidenţiale ce proveneau din Bulgaria, UE şi NATO”. Rusia a ripostat în decembrie, expulzând la rândul său un diplomat bulgar.

BVBStiri BVB

EB EBS TURBO SHORT 0,1/46,5/46 (EBEBSTS36) (27/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 28 si 29 Septembrie 2021

Turbo Long on Daimler AG (RCDAITL1) (27/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 12:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

ROMCAB SA (MCAB) (27/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021