Update articol:

BULGARTRANSGAZ deține 20% din GASTRADE, care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis

Participarea BULGARTRANSGAZ, operatorul rețelei naționale de transport a gazelor naturale din Bulgaria, cu 20% în capitalul social al companiei grecești GASTRADE care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Alexandroupolis, a fost finalizată astăzi în urma aprobării acordate de Comisia bulgară pentru protecția concurenței.

Conform unui comunicat de presă,  participarea Bulgartransgaz la proiect a fost apreciată de prim-miniștrii din Grecia, dl. Kyriakos Mitsotakis, și din Bulgaria, dl. Boyko Borisov, în timpul ceremoniei de semnare a acordurilor relevante de la Atena în august anul trecut.

Potrivit Gastrade,  terminalul GNL Alexandroupolis este unul dintre cele mai semnificative proiecte energetice realizate în ultimii ani, cu o importanță ridicată pentru Grecia, Bulgaria și regiune, deoarece contribuie la diversificarea surselor de energie și a rutelor pentru întregul sud-est al Europei, îmbunătățește securitatea energetică și concurența în regiune și sprijină crearea unui centru regional de gaze naturale.

Proiectul este situat strategic la intersecția coridorului sudic și vertical al gazelor și oferă acces la gazul natural lichefiat pe piețele din Grecia, Bulgaria, Serbia, România, Macedonia de Nord și mai departe în Moldova și Ucraina.

În plus, terminalul este complet complementar cu interconectorul Grecia – Bulgaria (IGB), susținându-și viabilitatea, în timp ce, în același timp, funcționează în armonie cu infrastructurile energetice strategice deja existente și noi din regiune, cum ar fi TAP, Bulgaria – Interconectorul Serbiei și proiectele de extindere a capacității de stocare subterane în Europa de Sud-Est, susține Gastrade.

Proiectul se bucură de sprijinul pe termen lung al guvernelor Greciei și Bulgariei, precum și al Uniunii Europene, deoarece a fost inclus în Proiectele europene de interes comun (PCI) din 2013.

Terminalul este format din unitatea plutitoare de stocare și regenerare a GNL (FSRU) cu o capacitate de stocare de 170.000 metri cubi de GNL și o capacitate de regazificare de cel puțin 5,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an. FSRU va fi ancorat în zona offshore la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupolis. Unitatea plutitoare va fi conectată la sistemul național de transport al gazelor naturale printr-un sistem de conducte cu o lungime totală de 28 km. Se așteaptă ca proiectul să înceapă operațiunile în 2023.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021