Update articol:

Burduja: Comitetul Român pentru Inteligenţă Artificială va include un consiliu ştiinţific şi de etică şi grupuri de lucru tematice

Guvernul a aprobat memorandumul privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială, care va include un consiliu ştiinţific şi de etică în inteligenţă artificială, un consiliu de educaţie şi grupuri de lucru tematice, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.


“Este un cadru umbrelă care, practic, va concentra toate forţele din societate care doresc să gândească viitorul şi acest cadru al inteligenţei artificiale din România. Va include un consiliu ştiinţific şi de etică în inteligenţă artificială, un consiliu de educaţie inteligenţă artificială, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, şi grupuri de lucru tematice”, a declarat Sebastian Burduja, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Totodată, a adăugat el, demersul vizează şi întărirea hub-ului român de inteligenţă artificială.

“Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operaţional Competitivitate – POCIDIF. Şi, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialişti pe care România îi are în inteligenţă artificială, în machine learnig, la marile universităţi, laboratoare de cercetare, companii, din întreaga lume, cu mediul academic, de cercetare, inteligenţă artificială, de acasă”, a declarat Burduja.

Demersul va fi 100% deschis contribuţiilor societăţii civile, mediului academic, mediului privat, aliniind practic România la cele mai bune practici în domeniu, a subliniat el.

“România este, din păcate, printre ultimele ţări europene care se gândeşte să facă o strategie naţională de inteligenţă artificială. Avem timp de recuperat, dar nu este un lucru neapărat rău, pentru că putem învăţa din greşelile altora şi să venim cu un cadru pentru inteligenţă artificială foarte bun”, a mai afirmat Burduja.

Acesta a precizat că definitivarea entităţilor cuprinse în cadrul Comitetului se va face prin ordin de ministru.

BVB | Știri BVB