Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat de îngrășăminte chimice din România, a anunţat în această dimineaţă ministrul energiei Sebastian Burduja, la ZF Power Summit.
“Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat din România, n-am să intru în alte detalii, care i-ar permite să dea un gaz la un preţ care să renteze pentru producţia de îngrăşăminte chimice şi, practic, să-şi extindă portofoliu în acest sens. E o analiză complexă cost-beneficiu şi vom vedea rezultatele, dar mandatul politic şi de securitate naţională ei îl au să facă astfel de demersuri”, a explicat Sebastian Burduja.
La rândul său, Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz a spus că face analiza întregii piețe a îngrășămintelor: “Vom lua consultanți pentru a evalua și vedem concluziile după o analiză a pieței”.
Burduja spune că industria are provocări la nivelul întregii Europe, menţionând că asta a şi susţinut la Bruxelles şi de câte ori a avut ocazia, că, prin politicile “de tipul terapie-şoc” a fost pusă pe butuci o parte bună a industriei noastre şi am ajuns să depindem de alţii.
“Ceea ce este şi un risc de securitate din punctul meu de vedere, când nu ai capacitatea să-ţi produci, de exemplu, îngrăşămintele chimice pentru agricultură. Şi când ştim cu toţii că acest proces de punere în conservare, să spunem, a unui combinat necesită apoi o investiţie de 300-400 de milioane de euro ca să îl pui înapoi pe picioare. Nu este înţelept să procedezi astfel. Şi cred că România are două lucruri de făcut, pe de o parte, lucruri care depind de ea însăşi, pe de altă parte lucruri care depind de Uniunea Europeană. Şi noi trebuie să ne susţinem poziţiile la Bruxelles. Ce depinde de noi? Depinde de noi să ne creştem masiv capacitatea de producţie de energie electrică şi sigur şi de gaze. De la gaze avem un plan clar, vorbim de Neptun Deep, vorbim de o producţie cu minimum 75%, dar până la 100% mai mare decât astăzi, şi vorbim şi de o valoare adăugată a acestui gaz, fie prin termocentrale pe gaz, deci să-l transformăm în energie electrică, proiectele Iernut, celebra epopee care continuă, şi Mintia, Işalniţa, Turceni şi altele, Năvodari. Pe de altă parte, să-l folosim în industrie şi acolo am mai spus-o şi demersul continuă”, a mai afirmat ministrul Energiei, la ZF Power Summit 2025.
În prezent, toate fabricile de acest fel din România sunt închise.