Update articol:
Forumul România Digitală

Burduja: Sper ca ordonanţa privind guvernanţa serviciilor de cloud să fie adoptată până la 30 iunie

Ordonanţa privind guvernanţa serviciilor de cloud ar putea să fie adoptată până la 30 iunie, astfel încât să îndeplinim şi acest jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat, marţi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la Forumul România Digitală.

“Nu mai vorbim de instituţii care fiecare îşi achiziţionează după propriile pofte diverse sisteme informatice mai mult sau mai puţin corecte şi care să asigure un standard de performanţă rezonabil. Vorbim de un sistem centralizat care eficientizează cheltuirea banului public şi Uniunea Europeană ţine foarte mult la asta. Trebuie să fim atenţi şi în contextul regional asupra rezilienţei datelor cetăţenilor noştri. Practic, din aceste acte normative, pe de o parte, legea din Parlament, care iată acum se dezbate la Senat, urmează dezbaterea decisivă din Camera Deputaţilor săptămâna viitoare şi sper adoptarea până pe 30 iunie, astfel încât să îndeplinim şi acest jalon din PNRR. Pe de altă parte, ordonanţa la care am lucrat azi-noapte privitoare la guvernanţa serviciilor de cloud, împărţirea atribuţiilor şi rolurilor între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Cyberint pentru Securitate Cibernetică, unitatea Serviciului Român de Informaţii, este gata. În acest moment, ordonanţa este gata 99%. Acum punem ultimele virgule pe pagini şi urmează să o supunem avizării informale, mai întâi din partea ministerelor. Aceasta trebuie să-şi ia avize de la tot Guvernul României, toate ministerele, plus aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Deci, este un proces dificil şi ne străduim să îndeplinim acest termen de 30 iunie asumat prin PNRR”, a subliniat demnitarul, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, transformarea digitală înseamnă mai mult decât o posibilă mutare a birocraţiei în online, ci efectiv regândirea proceselor administrative pentru a avea o administraţie mai prietenoasă cu cetăţenii şi cu mediul privat.

“O temă absolut vitală în acest moment pentru România , şi nu doar pentru România, este digitalizarea, în fapt, transformarea digitală. Asta înseamnă mai mult decât o posibilă mutare a birocraţiei în online şi efectiv regândirea proceselor administrative birocratice, astfel încât să avem o administraţie mai prietenoasă cu cetăţenii şi cu mediul privat românesc. Este un subiect fierbinte pentru că, în aceste momente, ca urmare a angajamentelor asumate prin PNRR, România are de făcut câteva lucruri de bază. Pe de o parte, să asigure interoperabilitatea sistemelor informatice ale statului pe înţelesul tuturor, instituţiile să comunice între ele şi să nu ne mai pună pe noi, cetăţenii, pe drumuri. Pe de altă parte, Legea privind ordonanţa privind guvernanţa cloud-ului guvernamental este un sistem prin care asigurăm rezilienţa datelor sistemelor informatice publice. Înseamnă, pe de o parte, digitalizarea serviciilor publice, pe de altă parte, creşterea gradului de competenţă, creşterea nivelului de competenţe digitale. Înseamnă, totodată, formulare precompletate şi procese automatizate în administraţia publică şi, nu în ultimul rând, o dimensiune la care România a stat cât de cât bine în trecut sau a stat foarte bine în trecut şi anume viteza de conectare a cetăţenilor la diverse servicii. Avem banii din PNRR şi pentru digitalizarea serviciilor publice şi pentru creşterea competenţelor digitale a cetăţenilor români, a IMM-urilor”, a spus Burduja.

Acesta a punctat, totodată, că a fost stabilit un cadru de colaborare cu Republica Moldova pentru ca autorităţile din România să primească, la nivel tehnic, consultanţă din partea specialiştilor de peste Prut, în privinţa digitalizării administraţiei publice.

“Am stabilit un cadru de colaborare cu Republica Moldova, o ţară premiată la nivel internaţional pentru modul în care şi-a digitalizat administraţia publică. A desfăşurat, practic, o amplă acţiune de transformare digitală şi vă spun că am văzut lucrul acesta săptămâna trecută. Este absolut impresionant ceea ce au reuşit fraţii noştri de peste Prut şi este impresionant şi că sunt dispuşi să vină să ne ajute la nivel tehnic, cu specialiştii care au făcut lucrurile bune din Republica Moldova, să le facă acum şi pentru România şi să gândim sisteme integrate. Am vorbit de un spaţiu digital comun sau de unire digitală”, a menţionat Sebastian Burduja.

Platforma de ştiri economice şi analize financiare, Financial Intelligence, a organizat, marţi, cea de-a patra ediţie a Forumului România Digitală, în care sunt dezbătute teme precum: digitalizarea României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), tehnologia 5G şi securitatea cibernetică.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/07/2022)

Implementare plan incentivare SOP2020

RCB GOLD (RCGLD) (01/07/2022)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (01/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (01/07/2022)

Hotarare AGOA - 30.06.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (01/07/2022)

Publicarea Raportului de Sustenabilitate aferent anilor 2020-2021