Update articol:

Burlan, Raiffeisen Asset Management: Am lansat un fond de investiții responsabile, cu expunere pe extern

Sursa foto: iea.org
*Burlan: „Pentru a vedea un astfel de fond local, cred ca si companiile trebuie sa aiba rapoarte detaliate de sustenabilitate, pe care investitorii să își fundamenteze decizia”

Raiffeisen Asset Management a lansat, recent, un fond de investiții responsabile, primul de acest gen pe piața noastră, a spus, astăzi, Robert Burlan, directorul de Investiţii al companiei, la o dezbatere la Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit domniei sale, fondul Raiffeisn Global Equity va investi cu predilecție pe piețele externe, având o expunere indirectă, prin alte fonduri care încorporează criteriile ESG – mediu, social și guvernanță.

Potrivit Global Sustainable Investment Alliance, la nivelul anului 2018 aproximativ 40% din totalul activelor globale ajunsesera sa fie administrate in baza unor criterii ESG, existand fonduri totale de peste 31.000 de miliarde USD plasate in active sustenabile. Aceste valori reprezentau o crestere cu 34% fata de nivelul anului 2016, iar tendinta de crestere s-a mentinut si la nivelul anului trecut.

“Cu siguranta acest val din extern va veni si in România și va fi din ce in ce mai pronunțat. Pentru a vedea un astfel de fond local, cred ca si companiile trebuie sa aiba rapoarte detaliate de sustenabilitate, pe care investitorii să își fundamenteze decizia”, a spus Burlan.

ESG (Environmental, Social, Governance) reprezinta un set de standarde pe care investitorii le urmaresc atunci cand analizeaza companiile in care investesc si au in vedere trei componente: (E) mediu – impactul pe care activitatea companiei o are asupra mediului inconjurator;
(S) social – relatia companiei cu stakeholderii (angajati, clienti, comunitate);
(G) guvernanta – masura in care compania respecta cerintele de guvernanta (leadership, respectarea normelor, drepturile actionarilor etc).