Update articol:

Bursa de Valori București a deschis ședința de azi în scădere; Guvernul va aproba astăzi Ordonanța trenuleț

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 9,73 milioane  de lei (1,95 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Brokerii pun aceste scăderi pe seama noilor prevederi din Ordonanța trenuleț, care va fi aprobată astăzi de Guvern, document ce prevede creșterea impozitului pe dividende de la 8 la 10%, dar și alte măsuri care influențează indirect companiile listate, cum ar fi eliminarea facilităților din IT, construcții sau agricultură . 

Devansarea calendarului pentru eliminarea facilităților fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ față de un sector strategic al economiei românești, tratat cu superficialitate, a transmis ieri ANIS  – Asociaţia Patronala a Industriei de Software si Servicii: : “Amintim faptul că eliminarea facilităților fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost prevăzută pentru anul 2028. În noiembrie 2023, facilitatea a fost amputată cu aplicare în cȃteva zile, destabilizȃnd industria. Devansarea acestui calendar, printr-o măsură luată încă o dată într-un mod intempestiv, pune în pericol stabilitatea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din România și alimentează climatul de incertitudine pentru companii, afectând grav planificarea strategică și încrederea investitorilor. Conform studiului ANIS*, eliminarea facilității fiscale va avea ca efect reducerea competitivității industriei pe piața globală, prin creșterea costului cu forța de muncă, precum și diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023.”

Companiile vor fi influențate și de taxa pe stâlp, prevăzută în Ordonanța trenuleț. Federația Patronală a Energie (FPE) își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu propunerea recentă de introducere a unei taxe de 1,5% aplicabile construcțiilor speciale (așa numita “taxă pe stâlp”), inclusă în Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025: Într-un context economic deja marcat de instabilitate și lipsă de predictibilitate, această măsură   descurajează semnificativ investițiile în sectoare strategice, de interes național și provoacă firmele să reducă locurile de muncă și să pună presiune pe prețurile finale suportate de consumatori. Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult și pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporțional cu valoarea investițiilor efectuate).

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,20%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere cu 1,14%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut tot 1,13%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,97%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o depreciere de 0,70%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra un recul de 1,12%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era în scădere cu 0,98%.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA