Update articol:
ACTUALIZARE

Bursa de Valori București scade cu aproape 5 procente în 2018 (vezi raport BVB decembrie)

*ACTUALIZARE

Bursa de Valori București a modificat, fără să dea o erată, comunicatul inițial referitor la evoluția din 2018, postat pe 25 ianuarie, renunțând la precizarea că 2018 vine după șase ani de creștere. Mențiunea apărea în declarația făcută de președintele BVB Lucian Anghel.

De fapt, indicele BET a înregistrat o scădere și în 2015.

….

*Lucian Anghel, Președinte BVB: Piața de capital din România a încheiat anul trecut în teritoriu negativ, după ce indicele BET a scăzut cu 4,77%, punând astfel capăt unui șir de șase ani consecutivi de creștere susținută
* Adrian Tănase, CEO BVB: Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă pentru a evalua corect oportunitățile oferite de piață de capital, mediul în care activează companii românești ce reprezintă valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al României

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat anul 2018 cu o scădere de 4,77% a indicelui BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii, potrivit BVB, care spune că trendul puternic descrescător a fost declanșat pe 19 decembrie 2018, când au apărut informații referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie și telecomunicații, și modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referință BET a scăzut cu 11,21%, ștergând într-o singură zi toată creșterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piață de capital locală.

Între valorile existente anterior acestei date, respectiv 18 decembrie, și ultima ședința de tranzacționare din 2018, respectiv 31 decembrie, indicele principal al pieței de capital înregistra o scădere de 12%. Bursă de Valori București a încheiat anul în teritoriu negativ, cu o scădere de aproape 5%, după șase ani consecutivi de creștere.

La finalul anului trecut, doar cei doi indici de tip total return, care includ și dividendele, au reușit să se mențînă în teritoriu pozitiv. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a înregistrat cel mai mare avans, conform BVB.

„Piața de capital din România a încheiat anul trecut în teritoriu negativ după ce indicele BET a scăzut cu 4,77%, punând astfel capăt unui șir de șase ani consecutivi de creștere susținută. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a reușit totuși să rămână pozitiv, cu un plus de 4,3%, ceea ce – având în vedere condițiile de piață la finalul anului 2018 – poate fi considerată o performanță notabilă”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă pentru a evalua corect oportunitățile oferite de piață de capital, mediul în care activează companii românești ce reprezintă valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al României. Tocmai de aceea investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

 

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a crescut anul trecut cu 5,4% în echivalent lei și a depășit 45 de milioane de lei (circa 10 milioane euro) pe parcursul anului 2018, timp în care valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 1,8% și a ajuns la aproape 14 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro).

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de 18 miliarde de euro la finalul anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piață reglementată a BVB a fost de 30 de miliarde de euro în ultima ședința de tranzacționare a anului 2018.

VEZI MAI JOS RAPORTUL LUNAR BVB DECEMBRIE 2018

raport bvb

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014