Avans semnificativ pe segementul de obligațiuni, după emisiunile Primăriei Capitalei, Globalworth şi Banca Transilvania
BVB a demarat un proiect , în vederea identificării celei mai bune soluții de CCP pentru piața de capital locală
Profitul net consolidat obținut în primul semestru al anului 2018 de Grupul Bursa de Valori Bucureşti a fost de 6,99 milioane lei, în creștere cu 36% față de rezultatul net obținut în aceeași perioadă a anului anterior (5,15 milioane lei), cu o marjă netă de 33%, rezultat obținut în proporție de 85% din segmentul de tranzacționare al Grupului, conform raportului financiar publicat de BVB.
Raportul BVB arată: „Prima jumătate de an a adus la Bursa de Valori București (BVB) două listări de companii (n.a. Elvila şi Purcari), două emisiuni de obligațiuni (n.a corporative), o perioadă de reașezare a pieței, dar cu un indice care include dividendele cu o creștere de 11%, și o recunoaștere din partea agenției de evaluare MSCI cu privire la îmbunătățirea a trei criterii de acces ale pieței locale de capital. Valoarea totală a tranzacțiilor cu instrumentele financiare listate la BVB, după prima jumătate a anului, a depășit 7,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de perioada similară a anului trecut”.
Veniturile operaționale ale Grupului BVB au înregistrat o creștere cu 5% în perioada ianuarie – iunie a anului 2018 față de perioada similară a anului anterior, până la un nivel de 21,30 milioane lei, creștere generată de creșterea valorii totale a tranzacțiilor derulate pe piețele BVB, dar și de creșterea veniturilor din serviciile prestate de Depozitarul Central pentru emitenți precum și pentru deținătorii de instrumente financiare.
BVB precizează că activitatea de tranzacționare la BVB pe piața de acțiuni a fost mai redusă în primul semestru al anului, fiind înregistrată o scădere cu 10% față de primul semestru al anului 2017, până la nivelul de 5,81 miliarde lei, însă veniturile generate de această piață au marcat o creștere cu 2%, susținute de tranzacțiile de tipul ofertelor publice de răscumpărare de acțiuni, tarifate la un nivel superior. Pentru piața reglementată de acțiuni, incluzând ofertele, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a fost de 46,97 milioane lei.
Acțiunile Elvila au intrat la tranzacționare pe 1 februarie pe piața AeRO a BVB, în urma unei listări tehnice, iar acțiunile Purcari Wineries, producător de vin de top în Europa Centrală și de Est, au început pe 15 februarie tranzacționarea pe piața principală a BVB sub simbolul WINE, după încheierea cu succes a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) pentru 49% din acțiunile sale, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane lei (echivalentul a 40 milioane euro).
Piața instrumentelor cu venit fix (obligațiuni și titluri de stat) a înregistrat o creștere considerabilă față de perioada similară a anului trecut, până la o valoare de 1.466 milioane lei (S1.2017: 87 milioane lei).
BVB notează: „Avansul pieței instrumentelor cu venit fix a fost generat de intrarea la tranzacționare, în luna iunie 2018, a emisiunii de obligațiuni corporative ale Băncii Transilvania cu o valoare nominală totală de 285 milioane euro, purtătoare ale unei dobânzi egale cu EURIBOR 6M + 3,75% pe an, scadente în 2028”.
De asemenea, spre finalul lunii aprilie a intrat la tranzacționare pe piața principală a BVB o emisiune de obligațiuni municipale ale Municipiului București, în valoare de 555 milioane lei, cu o maturitate de 10 ani și o rată a dobânzii de 5,6% pe an. În a doua jumătate a lunii mai, emisiunea de obligațiuni corporative Globalworth, cea mai importantă companie de investiții imobiliare din Europa Centrală și de Est, a intrat la tranzacționare pe aceeași piață principală, valoarea emisiunii fiind de 550 milioane euro.
Oficialii BVB consideră că la performanța pieței locale de capital au contribuit mai multe aspecte de natură să îmbunătățească experiența investițională, lucru recunoscut la nivel internațional de una dintre cele mai importante agenții de evaluare, MSCI: „Furnizorul global de indici a îmbunătățit și recunoscut criteriile de accesibilitate ale României pentru trei aspecte: reglementări de piață, flux informațional și tranzacționare, rezultate care validează proiectele pieței de capital din România și recunosc îmbunătățirea percepției investitorilor față de piața locală”.
La finalul primelor șase luni, capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 20 miliarde euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de aproape 36 miliarde euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii iunie.
Piața de capital din România a reușit să se mențină în această perioadă în Top 5 creșteri în rândul principalilor indici ai burselor din Uniunea Europeană, cu un avans al indicelui BET de 4,3%.
O evoluție puternic ascendentă a fost consemnată de indicele de tip total return al bursei locale, BET-TR, care a depășit 11.500 puncte.
BVB mai notează în raportul semestrial că a demarat proiectul Contrapărţii Centrale: „Aprobarea Adunării Generale a Acționarilor BVB din 16 aprilie, de inițiere de către BVB a demersurilor pentru înființarea contrapărţii centrale (CCP) pentru piețele administrate de BVB, s-a concretizat in demararea unui proiect , în vederea identificării celei mai bune soluții de CCP pentru piața de capital locală. Soluția de CCP este necesară, conform cerințelor de reglementare EU în vigoare, pentru relansarea pieței derivatelor la BVB”.
BVB a distribuit, începând cu data de 11 iunie 2018, dividendele aferente profitului net pe 2017, în sumă de 13,55 milioane lei, reprezentând 100% din profitul net după rezerve. Dividendul brut pentru anul 2017 a fost de 1,6862 lei/acțiune.