Update articol:

BVB: Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor s-a dublat în mai față de aprilie; Lichiditatea bursei a crescut cu 37%, în primele 5 luni

parteneriat bvb anis

Investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-au intensificat activitatea de tranzactionare in luna mai, ceea ce a condus la cresteri ale valorilor medii zilnice pe toate tipurile de instrumente financiare comparativ cu luna aprilie, potrivit unui comunicat. Pe segmentul de actiuni, lichiditatea zilnica a fost de 35 milioane lei in mai comparativ cu 33 milioane lei cu o luna in urma. Cel mai important avans a fost consemnat pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depasit 56 de milioane de lei in mai. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 137% in mai fata de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei. Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare a ajuns la 70,9 milioane lei, in crestere cu 37% fata de primele 5 luni ale anului anterior.

Cresterea activitatii investitionale a dus piata de capital la noi maxime in luna mai. In sedinta de tranzactionare din 12 mai, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afisat un record istorice de 19.986 puncte. Luna mai a continuat seria lunara de cresteri cu un avans de 0,8% pentru BET si de 2,8% pentru BET-TR. Dupa primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

„Privind la structura lichiditatii bursei romanesti reflectata prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, observam ca luna mai a adus cresteri pe toate tipurile de instrumente financiare. In acelasi timp, datele din piata arata ca obligatiunile au devenit noile instrumente-vedeta ale bursei, iar valoarea medie zilnica realizata pe segmentul de obligatiuni a crescut semnificativ. Obligatiunile au atras un plus de 50 de milioane de lei intr-o singura luna, ceea ce reprezinta un posibil semnal ca romanii au inceput sa mute banii din depozite si sa vina cu ei la bursa, in cautarea unor randamente superioare, fapt intarit de structura lichiditatii pietei de capital,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Mii de romani au devenit pentru prima data investitori si au inceput sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti atrasi de oportunitatile oferite de companiile listate. In aproape 12 luni, 15.000 de investitori si-au deschis conturi de tranzactionare, dupa cum arata datele Fondului de Compensare al Investitorilor. Participarea cat mai larga a populatiei la fenomenul investitional reprezinta unul dintre obiectivele fundamentale ale BVB si ne bucuram ca acest obiectiv este sustinut inclusiv de autoritati. Perspectivele pe termen mediu de dezvoltare ale bursei arata si un numar in crestere al emitentilor de instrumente financiare. In plus, aproape 280 de companii vor putea beneficia de sprijin pentru listare in urmatorii 5 ani prin Planul National de Redresare si Rezilienta si bursa le poate propulsa dezvoltarea,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Activitatea investitionala la BVB si-a continuat parcursul ascendent in prima parte a anului 2021, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007. In septembrie 2020, Romania a fost promovata de catre furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piata Emergenta.

Valoarea de piata a companiilor locale listate pe piata principala a BVB a depasit nivelul atins inainte de declansarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societatilor romanesti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro.

BVBStiri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (14/06/2021)

Notificare Swiss Capital inaintea perioadei de stabilizare

MUNICIPIUL ZALAU (ZAL30) (14/06/2021)

Plata rata cupon 43, rambursare rata principal 43 & calcul rata dobanda pentru cuponul 44

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (14/06/2021)

Prelungirea duratei de oprire planificata U2

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream