Tendinţa de creştere a cotaţiilor la cafeaua arabică a continuat luni, când preţurile la bursă au atins un nivel record pentru a 13-a şedinţă consecutivă, pe fondul prognozelor care arată un sistem de vreme secetoasă care se formează deasupra principalelor regiuni din Brazilia unde se cultivă cafea, astfel că fermierii care au rezerve de lichidităţi nu doresc să îşi vândă boabele, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
La bursa ICE, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel global, cotaţiile futures la cafea arabica, soiul mai scump preferat de lanţurile de cafenele, au atins luni un nou maxim istoric de 4,1860 dolari per livră. Cotaţiile au mai scăzut ulterior însă în jurul orei 14.55 GMT cafeaua arabica se tranzacţiona la 4,1630 dolari per livră, în creştere cu 4,9% comparativ cu preţul înregistrat la închiderea şedinţei precedente.
De la începutul anului şi până în prezent, preţurile la cafea au crescut cu aproximativ 25%, după ce au crescut cu 70% anul trecut.
Pieţele sunt îngrijorate cu privire la situaţia stocurilor reduse de cafea din Brazilia, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de cafea arabica. Fermierii din Brazilia şi-au vândut aproximativ 85% din actuala recoltă şi nu se grăbesc să îşi vândă restul de boabe pe care le mai deţin, în special având în vedere că realul brazilian se apreciază în raport cu dolarul, ceea ce le diminuează veniturile fermierilor în moneda locală.
Dealerii subliniază că scumpirea cafelei a devenit un fenomen care se autoperpetuează şi care nu mai are legătură cu datele fundamentale. “Sunt unii care cred că următoarea recoltă de cafea a Braziliei ar putea fi una peste aşteptări, nu la fel de mare ca cea de anul trecut dar suficientă pentru a îmbunătăţi perspectivele”, susţine traderul Icona Cafe.
Broker Hedgepoint se aşteaptă chiar ca Brazilia să producă mai multă cafea în acest an comparativ cu anul trecut, cu o producţie de 64,1 milioane de saci preconizată pentru sezonul 2025/26 faţă de una estimată la 63,4 milioane de saci în sezonul anterior.
Tot luni, preţul cafelei robusta, varianta mai ieftină utilizată la prepararea cafelei instant, a crescut cu 2,6% până la 5.713 dolari pe tonă, după ce la data de 31 ianuarie a fost stabilit un nou maxim istoric de 5.840 dolari pe tonă.