Update articol:
DIN CAUZA CĂLDURII EXTREME ȘI A CERERII ÎN CREȘTERE

California a avut zilele acestea prima întrerupere controlată de electricitate în 19 ani

prosumator Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/regenerabile-energie-mediu
  • California a eliminat aproape total energia pe bază de cărbune și și-a redus dependența de gaze naturale și energie nucleară în favoarea fermelor solare și, într-o măsură mai mică, a energiei eoliene
  • Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a trimis  o scrisoare către autoritatile competente  – CAISO, CPUC și CEC – solicitând o investigație cu privire la întreruperile de curent electric care au avut loc în weekend și referitor la eșecul autorităților din energie de a le prezice și de a le atenua
  • Filmul documentar Planet of Humans pune la îndoială eficiența energiei verzi

 

Dependența de energie regenerabilă, pe fondul renunțării la combustibili fosili, a creat probleme în ultimele zile pentru California, care a recurs la întreruperi de energie, pe fondul căldurilor extreme din vestul Statelor Unite, potrivit presei americane.

Autoritățile din California s-au chinuit să ofere suficientă energie pentru a menține luminile aprinse, pentru prima dată în aproape două decenii, în timp ce un val de căldură sever a parjolit regiunea, iar oficialii au avertizat asupra potențialelor întreruperi de energie electrică. Companiile de utilități din California și-au îndemnat clienții să reducă consumul.

California s-a mai confruntat cu intreruperi planificate în ultimii ani ca măsură de prevenire a incendiilor. Însă a fost prima rundă de întreruperi controlate de energie din acest an din 2001, când Enron și alți comercianți de energie au manipulat piața din California.

Locuitorii din întregul stat și-au folosit la maxim aparatele de aer condiționat, în timp ce se adăposteau acasă, atât din cauza căldurii execesive, dar și a creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Acest lucru a pus o tensiune enormă pe rețeaua de electricitate din California, care se află în mijlocul unei tranziții fără precedent, întrucât factorii de decizie continuă să reducă dependența statului de combustibili fosili pentru a genera energie, conform presei locale americane.

Reteaua a fost foarte solicitata în ultimele zile, deoarece acoperirea de nori a redus producția solară în sudul Californiei. Sursa de energie electrică a statului a atins vineri și sâmbătă 25.000 megawati, cu mult peste medie. Întreruperile de sâmbătă au avut loc atunci când o instalație pe bază de gaz a eșuat neașteptat, deoarece producția eoliană a scăzut. Jan Smutny-Jones, directorul executiv al Asociației Producători Independenti de Energie, a declarat că flota din California a centralelor electrice pe gaz funcționează la capacitate în ultimele câteva zile. El a spus că întreruperile și-au demonstrat necesitatea, deoarece statele din apropiere lucrează, de asemenea, la reducerea emisiilor de carbon prin dezvoltarea mai multor energii regenerabile.

„Realitatea este că, în Vest, există o generație inferioară”, a spus el, adaugând: “Războiul împotriva cărbunelui a fost câștigat, ceea ce înseamnă că există o cantitate mai mică de energie disponibilă la nivel regional.”

Operatorul de sistem independent din California (ISO), care gestionează rețeaua electrică a statului, a cerut în weekend companiilor de utilități să oprească controlat furnizarea de energie electrică, în condițiile în care cererea a depășit oferta. Acesta a declarat că a acționat pentru întreruperile controlate după ce trei centrale electrice au fost închise și producția de energie eoliană a scăzut. Acesta a anunțat, de asemenea, lipsa accesului la electricitate din surse din afara statului.„Înțelegem că întreruperile nu sunt ușoare și facem tot ce putem pentru a le evita”, a spus Anne Gonzales, o purtătoare de cuvânt a ISO din California. „Motivul deficitului de energie este căldura ridicată, iar oamenii doresc în mod firesc să se răcorească.”

PG&E, cea mai mare companie de utilități din California, a declarat că întreruperile de curent au afectat aproximativ 220.000 de clienți în fiecare noapte. Southern Edison și San Diego Gas & Electric au avut fiecare mai puțini clienți afectați.

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom i-a încurajat pe locuitori să economisească energia prin reducerea consumului între 15 p.m. și 20:00, oprirea luminilor și folosirea ventilatoarelor. Acesta a semnat la începutul săptămânii un ordin pentru eliberarea de capacități energetice suplimentare pe fondul valului de căldură de pe Coasta de Vest.

Astfel, ordinul permite temporar unor consumatori și companii de utilități să folosească surse de energie de rezervă pentru a nu mai pune presiune pe rețea în timpul perioadei de vârf a situațiilor de urgență energetică. Gavin Newsom a trimis și o scrisoare către autoritatile competente  – CAISO, CPUC și CEC – solicitând o investigație cu privire la întreruperile de curent electric care au avut loc în weekend și referitor la eșecul autorităților din energie de a le prezice și de a le atenua.

Deoarece ISO din California a început să-și ia masuri de urgență sâmbătă, costurile energiei electrice au sărit pe piața energetică. Prețurile fluctuează în funcție de cantitatea de electricitate care trebuie să treacă prin sistem. Cu cât mai multă energie electrică trebuie să treacă printr-o anumită linie, cu atât prețul este mai mare.

În prezent, California examinează propunerile de extindere a funcționării vechilor instalații de gaze naturale din sudul Californiei. Mediul ecologic dorește ca aceste centrale să rămână închise, deoarece folosesc combustibili fosili și sunt răcite folosind apa de mare, punând în pericol viața marină.

California a petrecut o mare parte din ultimele două decenii ecologizând alimentarea cu energie regenerabilă pe scară largă, care acum furnizează mai mult de o treime din nevoile energetice ale statului. California a eliminat aproape total energia pe bază de cărbune și și-a redus dependența de gaze naturale și energie nucleară în favoarea fermelor solare și, într-o măsură mai mică, a energiei eoliene.

Aceasta reprezintă o provocare majoră pentru operatorul de rețea al statului în perioadele cu o cerere mare a energiei. Producția de energie solară începe să scadă în primele ore ale serii, când consumul de energie atinge un nivel maxim, reducând capacitatea disponibilă în timpul unei întreruperi de alimentare.

În astfel de circumstanțe, California s-a bazat istoric mai mult pe puterea importată din statele vecine, precum și pe instalațiile cu gaz natural, capabile să pornească rapid atunci când este nevoie. Dar în această vară, statele vecine au avut mai puțină energie electrică pentru că alte părți din Vestul SUA s-au confruntat cu cresteri ale cererii de energie din cauza căldurii extreme.

Severin Borenstein, membru al consiliului de conducere al operatorului de sistem independent din California și economist energetic la Școala de afaceri din Haas de la Universitatea din California, Berkeley, a declarat că întreruperile de energie evidențiază necesitatea unor baterii mai mari pentru a stoca energie regenerabilă și a le implementa atunci când producția este scăzută, precum și investiții mai mari în programe de servicii publice concepute pentru a încuraja clienții să conserve energia atunci când este necesar.

“Pe măsură ce trecem de la combustibilii fosili, trebuie să fim foarte realiști cu privire la ceea ce suntem capabili să facem”, a spus el, explicând: „Acest lucru ar trebui să pună mai mult accentul pe progresul cu adevărat dezamăgitor pe care l-am făcut în ceea ce privește răspunsul la cerere”. El a adăugat că vremea extremă va continua să amenințe stabilitatea rețelei de energie electrică în zilele următoare.

Travis Kavulla, un fost membru al organului de conducere al pieței energetice occidentale a CAISO și vicepreședintele de reglementare al NRG, a declarat că capacitatea gazelor de a furniza constant energie electrică “dovedește că, cel puțin pentru moment, este o resursă esențială”.

„Concluzia este că oamenii nu doresc ca luminile să se stingă”, a spus fostul guvernator Grey Davis. “Oamenii își doresc și un viitor fără carbon. Uneori, aceste două aspirații intră în conflict. O abordare mai inteligentă, în opinia mea, este să ai puterea energetica de care ai nevoie în rezervă, chiar dacă este oarecum bazată pe carbon, pentru a menține luminile aprinse. ”

  • Filmul documentar Planet of Humans pune la îndoială eficiența energiei verzi

Energia eoliană și cea solară sunt meteo-dependente: panourile solare nu funcționează dacă nu e soare, la fel cum turbinele eoliene nu se învârt dacă nu bate vântul. Continuitatea poate fi asigurată prin stocarea energiei, dar asta înseamnă baterii, adică litiu, cadmiu, nichel etc.

Astfel, eficiența energiei verzi (solară, biocombustibili) este pusă la îndoială în filmul documentar Planet of Humans, regizat de Michael Moore și produs de Jeff Gibbs, lansat în primăvara acestui an.

Aceștia vor să demonstreze prin acest film că energia verde – panouri solare, turbine eoliene, mașini electrice, biocombustibili – are în spate tot consumul de combustibili fosili.

De exemplu, în cadrul unor festivaluri care se declară funcționale cu 100% energie regenerabilă, panourile solare montate pot alimenta o singură chitară, iar restul energiei este furnizată de rețeaua publică, a cărei energie provine tot din combustibili fosili.

De asemenea, producerea panourilor solare, a turbinelor eoliene și a bateriilor de stocare necesită cantități mari de combustibili fosili. Pentru a face loc turbinelor și panourilor solare, autoritățile au recurs în nenumărate rânduri la defrișări sau la distrugerea unor plante rare în deșert; dacă alegi să alimentezi cu energie solară un oraș cu 100.000 de locuitori, e necesar un câmp de panouri solare cu dimensiuni de 10 x 8 km.

De asemenea, mașinile electrice se bazează pe aceeași energie, la fel  ca aproape toate gospodăriile – cea electrică, din rețeaua publică.

Mai mult, biomasa înseamnă nu doar arderea combustibililor cu impact mare asupra mediului, ci și folosirea copacilor sănătoși.

„Ai putea foarte bine să arzi combustibili fosili de la început”, se mai spune în filmul lui Michael Moore, care a stârnit controverse în rândul activiștilor energiei verzi.

 

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative