Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Călin METEȘ, Franklin Templeton: Listarea Hidroelectrica – absolut necesară pentru promovarea României la piață emergentă de către MSCI; Sperăm ca Ministerul Economiei să sprijine în continuare listarea Salrom – VIDEO

calin metes fondul proprietatea

Listarea Hidroelectrica este absolut necesară pentru promovarea României la statutul de piață emergentă de către agenția MSCI, a spus Călin METEȘ, Deputy CEO Investitii /Deputy Portfolio Manager la Franklin Templeton Investments România, în cadrul FORUMULUI PIETEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence, pe 21 septembrie.

„Din punctul nostru de vedere, listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București ar reprezenta un punct de cotitură pentru dezvoltarea pieței de capital românești. Există această dorință ca piața de capital românească să fie introdusă în indicii MSCI de piață emergentă. Din acest punct de vedere, listarea Hidroelectrica este absolut necesară. Altfel, va fi foarte greu să îndeplinim cerințele de lichiditate.

Pentru acest lucru, avem nevoie de sprijinul autorităților și de abrogarea legii 173/2020 (nn. care interzice vânzarea participațiilor statului), pe care o așteptăm de ceva timp. Sperăm că se va întâmpla cât de repede și compania să poată să inițieze procesul de listare la BVB. O serie de consultanți au fost selectați deja și se poate intra în linie dreaptă pentru această listare, pe care sperăm să o vedem realizată în a doua parte a anului viitor”, a spus Călin METEȘ.

Domnia sa a menționat că există posibilitatea și ca FP să se alăture ofertei cu un pachet de acțiuni: “Vom face tot ce ne va sta în putință pentru ca această listare să fie una de succes. În măsura în care cererea va fi f ridicată, iar indicațiile pe care le vom primi din partea consultanților vor fi că maximizarea valorii va fi realizată prin participarea Fondului Proprietatea cu un pachet în cadrul listării, vom fi deschiși și vom dori să participăm și noi în această listare.”

Fondul Proprietatea deține 20% din Hidroelectrica, 80% fiind în portofoliul Ministerului Energiei.

Guvernanța corporativă este foarte importantă pentru companii, în general, și, în special, pentru companiile de stat, a mai spus Călin Meteș: “De existența unui cadru de guvernanță corporativă sănătos depinde modul în care compania va fi evaluată și va fi reflectată pe piață în ochii investitorilor.

De aceea, cadrul legal care a fost realizat prin OUG 109 din 2011 trebuie implementat nu doar în forma sa juridică, ci și în spiritul legii. Ideea de bază este ca societățile să aibă un management competent, cu experiență, capabil să ducă la capăt obiectivele, acelea de a realiza investiții eficiente și de a crea valoare pentru stakeholderi- angajați, comunități locale, acționari.”

Referitor la acest aspect, domnia sa a spus că, în ultima perioadă, au fost acțiuni care au dezamăgit: „Mă refer la compania Salrom, unde suntem acționari semnificativi, cu 49%. În iulie, am obținut din partea Ministerului Economiei o aprobare de principiu cu privire la listare. Dar, am fost dezamăgiți să vedem că boardul acestei companii va fi schimbat începând cu 1 octombrie. Din punctul nostru de vedere, calitatea oamenilor din acest CA și competența demonstrată de aceștia, în virtutea experienței căpătate în cadrul altor companii, ne-a arătat că sunt oameni capabili să ducă la îndeplinire obiectivele pe care le avea compania, de a realiza investiții pe baze eficiente și de a pregăti compania pentru listare. Sperăm ca toate aceste proiecte inițiate de boardul care își va încheia activitatea pe 1 octombrie să fie continuate.

Noi, Fondul Proprietatea, suntem în proces de selecție a băncii de investiții care se va ocupa de listarea companiei la BVB. Vorbim de vânzarea participației pe care Fondul Proprietatea o are în cadrul companiei Salrom. Așa cum menționam, statul nu poate să participe, din cauza legii 173.

Odată ce vom avea selectată banca de investiții și un calendar foarte clar cu privire la ce anume trebuie făcut pentru ca această listare să aibă loc, vom veni din nou în fața acționarilor cu privire la aprobarea acestei foi de parcurs cu toți pașii ce trebuie îndepliniți. Sperăm ca Ministerul Economiei să sprijine în continuare aceste eforturi pe care le vom face.”

Reprezentantul Franklin Templeton a criticat și situația de la Aeroporturi București: “Nici acolo nu am cele mai bune vești. Există un proces de majorare de capital cu terenuri, care trebuie să aibă loc conform legislației în viagoare. În acest moment, avem un raport de evaluare realizat de un membru ANEVAR, care, din punctul nostru de vedere, supraevaluează grosier valoarea acestor terenuri. Este o valoare de 11 ori mai mare decât cea făcută în urmă cu câțiva ani cu privire la acele terenuri. Ne dorim ca statul, prin Ministerul Transporturilor, să aibă în vedere elementele semnalate de noi, dar și de alte rapoarte de verificare independente realizate, cu privire la o serie de inconsistențe legate de metodologia de realizare a acestei evaluări. Sperăm ca aceste elemente să determine Ministerul Transporturilor să nu aprobe această majorare de capital în forma propusă, ci să aibă loc în momentul în care avem o evaluare pe baze normale și care țin cont de metodologia și normele ANEVAR în vigoare.”

Producția video la FORMUL PIETEI DE CAPITAL a fost asigurată de BOOF Media

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie