Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru care DNA a solicitat încuviinţarea urmăririi penale, va fi audiat astăzi, începând cu ora 10.00, în Comisia juridică, care trebuie să întocmească raportul la solicitarea DNA până pe data de 10 decembrie.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a refuzat, ieri, să declare dacă PSD va vota sau nu pentru încuviințarea urmăririi penale pe numele șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul instrumentat de DNA. “Nu am discutat despre asta astăzi”, a spus Liviu Dragnea după ședința PSD.
Călin Popescu-Tăriceanu a avut termen cinci zile pentru studierea dosarului întocmit de procurorii DNA şi după lecturarea unei părţi din el preşedintele Senatului a afirmat că acesta “nu are susţinere în acuzare şi este făcut pentru alte scopuri”.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului pe 7 noiembrie încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că preşedintele Senatului ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
DNA susţine potrivit Agerpres: “Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece. Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 – 2008, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”.
DNA precizează că în acest dosar se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl priveşte pe Tăriceanu, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului.