Update articol:
”Cybersecurity Online Forum în perioada COVID-19”

Călin Rangu, ASF: Este nevoie de o promovare a asigurărilor de risc cibernetic, la nivel național (Video)

Este nevoie de o promovare a asigurărilor de risc cibernetic, la nivel național, pentru că, la nivel european, în SUA, acestea sunt destul de cunoscute, populare și utilizate, a spus Călin Rangu, Director ASF, Președinte ISF, Vicepreședinte InsurTech Task Force EIOPA, în cadrul ”Cybersecurity Online Forum în perioada COVID-19”, organizat de Financial Intelligence.
“În această perioadă, ar fi interesant de văzut câte companii s-au gândit să-și ia o asigurare de risc cibernetic. Am trecut toți în mediul online, iar riscurile sunt evidente. S-a gândit cineva să își reducă aceste riscuri, din perspectiva financiară, cu o asigurare? E clar că, din perspectivă tehnică, aceste riscuri nu vor putea fi acoperite niciodată 100%”, a spus domnul Rangu.

Potrivit acestuia, pe piața noastră se găsesc câteva oferte de asigurări de riscuri cibernetice: “Societățile din România nu sunt foarte pregătite să ofere asigurări de risc cibernetic, dar se găsesc oferte pe piață. Suntem într-o piață europeană integrată. Avem companii românești de asigurare care oferă ele însele astfel de produse. Dar, brokerii, care acoperă 63% din vânzările de asigurări în România, au contracte cu asiguratori de afară. Deci, nu este o lipsă de produse.”

Călin Rangu a amintit că, în martie, ASF a lansat o alertă la nivel național, sincronizată cu alerta la nivel european, cu privire la riscul de atacuri cibernetice: “La nivel european, s-au constatat tentative de fraudă, phishing, pe fondul acestui context al Covid și al trecerii în online a activitatii de asigurare si a lucrului angajaților.”

Călin Rangu a mai mentionat ca, din perspectiva ASF, lucrul de acasă este implementat: “Avem un portal implementat, semnăm digital toate documentele, se transmit automat în exteriorul autorității. Primim solicitări automat, prin intermediul portalului.

La nivel de piață, zona de informatizare corectă din perspectiva acoperii riscurilor operaționale, inclusiv cibernetice a fost stimulată de apariția normei 4/2015 a Autorității de Supraveghere Financiară, a fost o premieră pe piața financiar-nebancară, cu privire la riscurile operaționale generate de IT. Aceasta a impus la nivelul operatorilor – firme de asigurări, din piața de capital, administratori de pensii private, obligația de a implementa standarde larg recunoscute și de a profesionaliza domeniul informatic.

Noi vorbim de securitate, dar una din marile probleme de securitate este generată de managementul IT defectuos. Degeaba adopti soluții de securitate, firewall-uri, antiviruși, dacă tu nu ai o arhitectură corespunzătoare, cu elemente de securitate de la început, și cârpești în momente de criză.

Criza Covid este un factor stimulator în acest moment, pentru a implementa soluții tehnologice avansate și un moment unic, de care trebuie să proftăm.

Pe de altă parte, o implementare grăbită și necorepunzătoare va crea foarte multe probleme în viitor. Mai bine nu implementezi deloc, decât să implementezi prost, deoarece haosul va crește exponențial, și nu gradual, odată cu lipsa de control.”

Domnul Rangu a exemplificat ca, in prezent, constatările de daună se pot realiza în proporție destul de mare, online.

 El a mai spus: “În zona legislativă, mai sunt lucruri de îmbunătățit, inclusiv în zona de păstrare a documentelor și a urmelor tuturor tranzacțiilor și operațiunilor online. Unul din principiile supravegherii este principiul documentării. Companiile din piața financiară nebancară trebuie să documenteze toate operațiile.”

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021