Proiectul legii offshore va intra marţi în dezbaterea comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor. Şedinţa comună a comisiilor de specialitate este programată să înceapă la ora 10,00 cu dezbaterile asupra acestui proiect în vederea întocmirii raportului.
Tot astăzi, premierul Nicolae Ciucă are o întrevedere cu reprezentanții Companiei americane Black Sea Oil & Gas SA, operatorul şi principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia, cel mai avansat proiect nou de extracţie de gaze din Marea Neagră românească, care a anunţat că va începe producţia în acest an.
După apariţia proiectului Legii Offshore, la cererea noastră, oficialii BSOG ne-au transmis că evaluarea proiectului noii legi offshore nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani.
Acum câteva luni, Virgil Popescu, ministrul Energiei spunea: „Lumea a uitat, dar anul trecut (n.r. 2020) a început o investiție într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta (n.r. 2021), au avut niște întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor (n.r. 2022) primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul național de transport”.
Înainte de apariţia modificărilor la Legea Offshore, Black Sea Oil&Gas (BSOG) a notificat autorităţile cu privire la intenţia de a iniţia o procedură de arbitraj împotriva statului român, pentru că nu a eliminat încă din Legea offshore prevederile nefavorabile investitorilor.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din această săptămână, pentru a fi dezbătut sub rezerva depunerii raportului din partea comisiilor de specialitate.
În 11 mai, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Vezi aici forma adoptată de Senat: https://www.senat.ro/Legis/PDF/2022/22L254FS.pdf
Proiectul legii offshore, care a fost depus pe 15 aprilie la Parlament, reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât la perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime şi stabileşte că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.
Iniţiatorii acestei legi sunt Ciucă Nicolae-Ionel – senator PNL; Ciolacu Ion-Marcel – deputat PSD; Kelemen Hunor – deputat UDMR; Pambuccian Varujan – deputat UAR (minorităţi); Popescu Virgil-Daniel – deputat PNL.