Update articol:

Camera Deputaţilor: Proiectul referitor la măsuri în domeniul produselor din tutun – respins

camera deputatilor

Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun, care prevede, printre altele, interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare şi introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun.

S-au înregistrat 233 voturi pentru respingere, 29 împotrivă şi 23 abţineri, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost iniţiat de 31 de parlamentari USR, PNL, PSD şi minorităţi.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare actualizarea definiţiilor publicităţii, promovării şi sponsorizării tuturor produselor din tutun, directe sau indirecte, introducerea noţiunii de “produs similar produselor din tutun”, pentru a reglementa şi acele produse utilizate ca substitut al fumatului – ţigara electronică fără nicotină, narghileaua fără tutun.

Proiectul prevede eliminarea expunerii şi publicităţii produselor din tutun şi produselor similare la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse, interzicerea acţiunilor de promovare a produselor din tutun, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestora, interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare.

De asemenea, proiectul mai prevede interzicerea fumatului în vehiculele în care se află minori şi femei însărcinate, introducerea posibilităţii ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare, în baza unei hotărâri emise de o instanţă de judecată să poată fuma doar în spaţii special amenajate, în exteriorul clădirilor, cu respectarea condiţiilor tehnice, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

Comisiile de specialitate au propus respingerea proiectului, “având în vedere că Directiva Uniunii Europene 2015/1.535 transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri”. “Această procedură de notificare nu a fost realizată, ceea ce, conform jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ar determina inopozabilitatea prevederilor legii faţă de terţi în eventualitatea unui litigiu”, se precizează în raportul comisiilor de specialitate.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a criticat respingerea proiectului.

“Ştiu două falsuri care s-au comis în rapoartele comisiilor. Au respins o şansă să definim dispozitivele electronice, era ocazie de a pune semnul egal în a ne otrăvi generaţiile următoare. Din păcate, în raport este o minciună penală conform căreia nu a fost notificată de acest plan. O să vă aduc aminte cu durere că în loc să ascultaţi de conştiinţa dumneavoastră ascultaţi de doamna Gilda Lazăr (n.r. – JTI România) şi alte persoane”, a spus Ungureanu.

Camera Deputaţilor este for decizional. 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (11/08/2022)

Unitatea 1 CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (11/08/2022)

Convocare AGOA si AGEA 22 (23) septembrie 2022

BIOFARM S.A. (BIO) (11/08/2022)

Disponibilitate raport semestrul 1 2022

PRIMARIA MUNICIPIULUI ALBA IULIA (ALB27) (11/08/2022)

Plata cupon 51, rambursare rata principal 51 & calcul rata dobanda pentru cuponul 52