Update articol:

Canada şi SUA au ajuns la un acord pentru reformarea NAFTA

Canada şi Statele Unite au anunţat, duminică seara, chiar înainte de expirarea ultimatumului stabilit de Washington, ”un acord de principiu, împreună cu Mexicul”, pentru a salva tratatul de liber schimb NAFTA, care leagă 500 de milioane de nord-americani. Este vorba de o zonă de comerţ deschis care leagă trei ţări, de 1,2 trilioane de dolari, şi care ar fi putut să se prăbuşească după aproape un sfert de secol.
Într-o declarație comună, cele două națiuni au afirmat că noul acord SUA-Mexic-Canada (USMCA) “va avea ca rezultat o piață mai liberă, un comerț mai echitabil și o creștere economică robustă în regiunea noastră”.

Negociatorii au lucrat frenetic înaintea expirării termenului stabilit de Washington (0400 GMT), pentru a soluționa problemele, ambele părți făcând concesii pentru a încheia tranzacția.

Textul va fi pus la dispoziția părților implicate în câteva ore de la acord. Funcționarii americani intenționează să semneze acordul cu Canada și Mexic la sfârșitul lunii noiembrie, după care va fi supus spre aprobare Congresului SUA, a afirmat un oficial american.

“Este o zi bună pentru Canada”, a declarat premierul Justin Trudeau reporterilor după şedinţa în care s-a discutat noul acord, care a dus la mişcări  pe piețele financiare globale.

Președintele Donald Trump, care a acuzat NAFTA de exodul locurilor de muncă industria prelucrătoare către Mexic, a amenințat că SUA va părăsi  NAFTA dacă nu se fac schimbări majore. “Este o mare victorie pentru președinte și o validare a strategiei sale în domeniul comerțului internațional”, a declarat un oficial american.

Acordul va păstra un mecanism de soluționare a litigiilor comerciale, pe care Canada a luptat din greu să-l mențină ca să-și protejeze industria de cherestea și alte sectoare de tarifele antidumping din SUA, au declarat surse canadiene.

În schimb, Canada a fost de acord să ofere fermierilor  din industria laptelui din SUA accesul la aproximativ 3,5% din piața anuală de lapte internă de aproximativ 16 miliarde USD. Sursele canadiene au declarat că guvernul canadian este pregătit să ofere compensații fermierilor de lapte afectaţi.

Canada a fost, de asemenea, de acord cu o cotă de 2,6 milioane de vehicule exportate în Statele Unite în cazul în care Trump impune 25% tarife la autoturisme din motive de securitate națională. Cota ar permite o creștere semnificativă a exporturilor de autoturisme fără taxe vamale din Canada peste nivelurile actuale de producție de aproximativ 2 milioane de unități, protejând uzinele canadiene.

Dar acordul nu a reușit să rezolve tarifele SUA pentru exporturile de oțel și aluminiu din Canada.

zerohedge.com
zerohedge.com

În urma știrilor, indicele futures al Dow Jones a crescut cu + 0,5% Indicele futures Nasdaq cu + 0,6% S & P 500 futures cu + 0,5%. Dolarul canadian a urcat la cel mai înalt nivel din luna mai față de dolarul american, câștigând în jur de 0,5% faţă de închiderea de vineri. Peso mexican a câștigat 0,8%, la cel mai înalt nivel față de dolarul american de la începutul lunii august. “Chiar dacă pieţele se aşteptau deja la un acord, o sursă de îngrijorare va fi eliminată dacă acest acord se va materializa”, a spus Yukio Ishizuki, analist la Daiwa Securities.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021