Update articol:

Capsula Boeing Starliner a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională (video)

După întârzieri şi eşecuri, capsula spaţială Starliner a Boeing a decolat joi seară din Florida pentru un zbor-test fără echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în speranţa de a deveni a doua companie care să servească în viitor drept “taxi” pentru astronauţii NASA după SpaceX, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Lansarea a avut loc de la Cape Canaveral la ora locală 6:54 p.m. (22:54 GMT). Starliner a fost propulsată de o rachetă Atlas V a United Launch Alliance (ULA) şi urmează să andocheze la ISS peste aproximativ 24 de ore. Starliner va rămâne andocată la ISS timp de aproximativ cinci zile, după care va reveni pe Pământ, unde va ateriza la baza White Sands din deşertul statului New Mexico.

Pe scaunul comandantului se află manechinul Rosie, echipat cu aproximativ cincisprezece senzori meniţi să colecteze informaţii. Starliner transportă, de asemenea, aproximativ 230 kg de provizii pentru ISS.

Un zbor-test similar, fără pasageri la bord, care are drept obiectiv probarea siguranţei Starliner pentru a transporta ulterior echipaje umane, a mai avut loc în 2019. Demersul a fost însă la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software, capsula fiind nevoită să revină pe Pământ. În 2021, când racheta se afla deja pe rampa de lansare, o problemă de umiditate a provocat o reacţie chimică care a contribuit la blocarea deschiderii unor valve. Ca urmare, Starliner a fost transportată înapoi la fabrică pentru o inspecţie care a durat zece luni.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere