Senatorul JD Vance (R-Ohio), anunţat aseară ca vicepreşedinte al SUA dacă Trump câştigă alegerile prezidenţiale, promovează politica globală a lui Trump “America First”.
Anunțul de luni al lui Trump de a-l alege pe Vance drept vicepreședinte adaugă o nouă importanță discursurilor sale de politică externă, interviurilor și întâlnirilor din Capitoliu cu oficiali străini și avocați care au lucrat pentru a-l influența pe senator în ceea ce privește sprijinul SUA pentru Ucraina, potrivit The Hill.
Ministrul de externe al Regatului Unit, David Lammy, s-a întâlnit cu Vance în luna mai, în calitate de ministru de externe din umbră al opoziției.
Lammy s-a referit la Vance ca la “prietenul” său și a fost de acord cu senatorul de Ohio că “noi, în Europa, avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm cu cheltuieli mai mari pentru apărare”.
Vance a promovat politica externă “America First” a lui Trump la Conferința de Securitate de la Munchen din februarie, spunând că țările europene ar trebui să își asume mai multă responsabilitate pentru apărarea militară, în special producția, astfel încât SUA să poată pivota pentru a pune resurse în Asia împotriva unei Chine agresive.
“Vrem ca Europa să aibă succes, dar Europa trebuie să își asume un rol mai important pentru propria securitate. Nu poți face asta fără industrie”, a spus el.
Trump a criticat mult timp aliații europeni ai Americii pentru că nu cheltuiesc mai mult pentru propriile lor armate, susținând că se bazează prea mult pe SUA pentru protecție.
Vance a pus la îndoială faptul că SUA pot menține sprijinul militar acordat Ucrainei, afirmând că SUA nu construiesc suficiente muniții pentru a susține nivelul de asistență acordat Kievului.
Și a făcut apel la angajarea unui dialog cu președintele rus Vladimir Putin pentru a apăra “interesele americane”.
“Nu am susținut niciodată că Putin este o persoană amabilă și prietenoasă. Am susținut că este o persoană cu interese distincte, iar Statele Unite trebuie să răspundă acestei persoane cu interese distincte”, a declarat Vance la Conferința de Securitate de la München.
“Dar faptul că este un om rău nu înseamnă că nu ne putem angaja în diplomația de bază și în prioritizarea intereselor Americii. Există o mulțime de băieți răi peste tot în lume și sunt mult mai interesat de unele dintre problemele din Asia de Est în acest moment decât sunt în Europa”.
Și Trump și-a lăudat propria relație cu Putin și a promis să negocieze rapid sfârșitul războiului din Ucraina dacă se întoarce la Casa Albă. Acest lucru a stârnit temeri că Trump va face presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii ca parte a unui acord de încetare a focului.
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Vance a reluat apelul lui Trump pentru ca Israelul să „termine treaba” împotriva Hamas în Fâșia Gaza, spunând că legăturile dintre Israel și Arabia Saudită pot fi stabilite numai odată ce Hamas este învins în Fâșia Gaza. Arabia Saudită a spus că nu poate stabili legături cu Israelul până când nu vede o cale viabilă către înființarea unui stat palestinian.
“Scopul nostru în Orientul Mijlociu ar trebui să fie acela de a le permite israelienilor să ajungă la un acord bun cu arabii saudiți și cu alte state arabe din Golf. Nu avem cum să facem acest lucru decât dacă israelienii termină treaba cu Hamas”, a declarat el într-un interviu acordat în mai în cadrul emisiunii “State of the Union” de la CNN.
“Dacă nici măcar nu pot face asta, atitudinea în Orientul Mijlociu va fi: ‘Nu poți avea încredere în tipii ăștia, ei nu își urmăresc propria securitate națională’. Așa că trebuie să îi lăsăm să își termine treaba și, cred eu, să sperăm că, la celălalt capăt, vom ajunge la o nouă eră în Orientul Mijlociu.”
Într-un discurs susținut la Quincy Institute în luna mai, Vance a abordat contradicția dintre sprijinul său condiționat pentru Ucraina – “Cred că ar trebui să încetăm să sprijinim conflictul ucrainean”, a spus el – și sprijinul necondiționat pentru Israel.
“Majoritatea cetățenilor acestei țări cred că salvatorul lor, și mă consider un creștin, s-a născut, a murit și a înviat în acea fâșie îngustă de teritoriu din largul Mediteranei”, a spus el.
“Ideea că va exista vreodată o politică externă americană căreia să nu-i pese foarte mult de acea parte a lumii este absurdă”, a spus el.
“Vrem ca israelienii și sunniții să își supravegheze propria regiune a lumii. Vrem ca europenii să își supravegheze propria regiune a lumii și vrem să ne putem concentra mai mult asupra Asiei de Est”.