Update articol:
Fă ce zice popa...

Care sunt sursele oficiale din care să ne informăm? Ministrul Sănătății dă de înțeles că e ok să încalci regulile, iar președintele lasă loc la confuzii privind starea de urgență

Sursa Departamentul pentru Situatii de Urgenta/Facebook
*Iohannis: Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților; Costache: “Dacă stăm după proceduri, nu mai facem nimic”
*Iohannis a anunțat stare de urgență, fără să explice clar măsurile pe care le va lua, ceea ce a generat confuzii și panică
* Nu este adevarat că alimentele vor fi raționalizate, nu este adevărat că țara va fi blocată și mai ales este falsă ideea potrivit căreia, declararea stării de urgență ar putea să genereze abuzuri ale autorităților, a scris pe Facebook, Consilierul ministrului de Interne, Traian Berbeceanu

Undei lege nui tocmeală” sau „ ce zice popa, nu ce face popa!

Se pare că autoritățile noastre nu înțeleg asta nici în pragul decretării stării de urgență, din cauza epidemiei de coronavirus.

Guvernanții noștri au luat măsuri și ne-au transmis, pe toate căile, alături de doctori, polițiști, pompieri să stăm acasă, acesta fiind cel mai bun lucru pe care putem să îl facem ca să prevenim răspândirea virusului și, în același timp, să nu punem în dificultate, din iresponsabilitate, sistemul medical.

Dar, în timp ce primim aceste îndemnuri, chiar cei care le emit le încalcă.

Premierul Ludovic Orban a chemat presa să o anunțe că se autoizolează, fiind suspect de coronavirus, după ce a intrat în contact cu senatorul PNL Vergil Chițat, confirmat pozitiv cu virusul. Alături i-a stat Ministrul Sănătății, Victor Costache. Ambii fără mască, fără mănuși, la o distanță mică față de jurnaliști.

Nu și-au dat seama că nu își respectă propriile reguli, ai putea spune, au fost luați “pe nepregătite”. Orban a anunțat că toți miniștrii se autoizolează.

Ce face Ministrul Costache a doua zi?

Ministrul propus și totodată în funcție pentru Sănătate, Victor Costache, a preferat să meargă personal la audierile din Parlament, după ce a fost testat pentru coronavirus și rezultatul a fost negativ. Costache a avut un schimb de replici cu senatorul PSD, Florian Boldog. Social-democratul l-a întrebat pe ministrul propus pentru sănătate dacă nu ar fi trebuit să stea acasă două săptămâni, în izolare, pentru că a fost în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, arată G4 Media, potrivit profit.ro.

În replică, Costache a răspuns în comisia de audiere din Parlament procedura trebuie schimbată șidacă stăm după proceduri, nu mai facem nimic”. Victor Costache nu a purtat, nici de această dată, mască de protecție.

Îndemurile și comportamentul lui Costache sunt cu atât mai halucinante cu cât este doctor.

Ulterior (ulterior, nu inainte), Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis ca Membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane.

Președintele Klaus Iohannis a făcut, aseară, un apel la români: “Avem nevoie de voi, dragi români!

Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților.

Avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice.

Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu.

Și, da, avem nevoie să vă informați corect, să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități.”

De la cine să ne informăm, domnule președinte? De la domnul doctor ministru Costache? Sau el nu e sursă publică și autoritate?

De asemenea, autoritățile fac repetat apeluri la calm! Însă, cum poți să fii calm dacă nu ți se explică clar ce măsuri urmează.

Klaus Iohannis s-a limitat să spună vag că va decreta stare de urgență la începutul săptămânii viitoare. Luni, marți? La ce oră?

“Iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare.

Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară.

În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus.”, a spus președintele.

Informațiile sunt foarte vagi, raportat la necesitatea românilor de a ști ce se petrece. Imediat, au început să se viralizeze mesaje cu măsurile care ar putea fi luate, unele dintre ele foarte dure, inclusiv suspendarea presei.

Cuvântul “urgență“ nu este unul care să îmbie la calm, dimpotrivă, iar “panica” generată vine din faptul că nici măcar unii dintre lideri nu dau dovadă de înțelegere a situație și a rolului lor.

Aseară, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a facut apel la massmedia adopteo atitudine civică responsabilă”, precizând  declararea stării de urgenţă are rolul de a ajuta, nu de a crea probleme, de aceea subiectulnu trebuie speculat şi nici politizat”.

Dar nici el nu a oferit detalii sau măcar câteva exemple de măsuri ce ar putea fi adoptate.

Potrivit unui draft de măsuri posibile, s-ar putea suspenda transportul public, inclusiv cei de la privat ar putea lucra de acasă, iar ratele la bănci ar putea fi suspendate, a scris economica.net, menționând că ele sunt doar propuneri și că reprezintă mai degrabă linii directoare decât măsuri concrete. Publicația a menționat că Oricare dintre aceste măsuri poate fi aplicată sau nu, în funcție de evoluția lucrurilor.
Nu este adevarat că alimentele vor fi raționalizate, nu este adevărat că țara va fi blocată și mai ales este falsă ideea potrivit căreia, declararea stării de urgență ar putea să genereze abuzuri ale autorităților, a scris pe Facebook, Consilierul ministrului de Interne, Traian Berbeceanu.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/04/2021)

VAN la data de 31.03.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (14/04/2021)

Perioada inchisa tranzactionare 15.04.2021 - 14.05.2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (14/04/2021)

Structura actionariat la data de 31 martie 2021