Update articol:

Cartel Alfa: Costurile mari de producție, supra-taxarea cărbunelui și lipsa unei scheme guvernamentale de sprijin fac ca CE Oltenia să nu poată fi competitiv

Situație dificilă la Complexul Energetic Oltenia, producător ce asigură cel puțin 20% din consumul național de energie, susţine Confederaţia Naţională Cartel Alfa.

Potrivit acestei, costurile mari de producție, supra-taxarea cărbunelui și lipsa unei scheme guvernamentale de sprijin fac ca CEO să nu poată fi competitiv.

Consecințele ar putea fi dezastruoase şi pentru consumatori – avertizează Dumitru Pîrvulescu, preşedinte Federația Națională Mine Energie.

Acesta a precizat la RFI:  “În ultimul timp a explodat piața certificatelor de carbon. După ce că tariful de producție, costul efectiv de exploatare, e complet diferit pe cele N surse de energie – gaz, cărbune, apă, nuclear, regenerabile – gândiți-vă că noi, pe cărbune, suntem supra-taxați, undeva la 130 de lei. Că atât a ajuns certificatul. Și atunci întrebarea este: cum poate să intre în concurență energia pe lignit cu alte tipuri de energie în momentul în care îi pui în cârcă o taxă de 130 de lei și are recunoscute costuri mai mari? (…) Germania și-a propus să renunțe în 2035 la cărbune, dar până atunci are o schemă de sprijin pentru acest tip de energie. Nu poți să o lași în bătaia vântului, să concureze cu alte tipuri de energie, care mai sunt și subvenționate. (…) CE Oltenia asigură între 20 și 30-35% din consumul național de energie. (…) Bineînțeles că avem în vedere acțiuni de protest. Bineînțeles că vom face. Și ar trebui și românii să facă acțiuni de protest. Pentru că, revin, nu înseamnă numai pierderea a 13 mii de locuri de muncă. Înseamnă o explozie a prețurilor la energie în România. Și o să vedeți că așa se va întâmpla”.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni