Update articol:

Casa Albă: Deocamdată, SUA nu pot determina într-un mod concludent cauza distrugerii barajului ucrainean

John Kirby

Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea unui baraj uriaş în sudul Ucrainei, dar evaluează informaţiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care ocupă barajul de anul trecut, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat că este clar că distrugerea barajului de pe fluviul Nipru, care separă forţele ruse şi ucrainene în sudul Ucrainei, s-ar putea să fi provocat “mulţi morţi” şi evacuarea a mii de ucraineni.

Kirby le-a spus jurnaliştilor că daunele ar putea avea un impact devastator asupra securităţii energetice a Ucrainei.

“Am văzut rapoarte potrivit cărora Rusia este responsabilă de explozia barajului”, a spus el. “Facem tot posibilul să evaluăm aceste rapoarte şi lucrăm cu ucrainenii pentru a aduna mai multe informaţii, dar nu putem spune într-un mod concludent ce s-a întâmplat”, a mai adăugat Kirby.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka, în timp ce Kremlinul susţine că Ucraina este cea care a sabotat barajul.

Kirby a declarat că este prea devreme pentru a discuta despre orice potenţial impact asupra contraofensivei ucrainene planificate de mult timp.

El a menţionat că forţele ruse au ocupat ilegal barajul şi l-au controlat în momentul exploziei, dar a precizat că oficialii americani nu au stabilit dacă a fost un act intenţionat.

Întrebat dacă distrugerea barajului ar constitui o crimă de război, Kirby a spus că dreptul internaţional interzice distrugerea infrastructurilor civile.

El a declarat că oficialii americani vor continua să colaboreze cu partenerii umanitari de la faţa locului pentru a oferi ajutor celor afectaţi.

BVB | Știri BVB

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Alstom Transport SA

Fondul Proprieteatea TURBO LONG 10/1.26/1.31 (EBFPTL26) (22/09/2023)

Suspendare tranzactionare - ora 16:31 - Notificare Erste Group Bank AG