România speră la viitoare discuții privind aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan, a declarat Pavel-Casian Nitulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei din România, într-un interviu exclusiv acordat Trend cu ocazia Săptămânii Energiei de la Baku, care se va desfășura în perioada 2-4 iunie.
“Fiind prima mea participare la Forumul Energetic de la Baku, sunt recunoscător că reprezint România în acest an la un eveniment atât de important. Mesajul meu către liderii regionali din domeniul energiei subliniază importanța cooperării regionale prin proiecte strategice de infrastructură care contribuie la securitatea energetică comună și permit fluxul neîngrădit al energiei.
În opinia mea, sunt ferm convins că infrastructura adecvată și investițiile corespunzătoare sunt necesare pentru a sprijini siguranța regiunii noastre! În acest scop, România este implicată în inițiative regionale, precum proiectul Coridorului Vertical și așa-numitul „Coridor Verde”. Acestea reprezintă inițiative relevante care deschid perspective către surse alternative de gaz sau energie regenerabilă, cum este cazul cablului submarin care va lega resursele verzi ale Azerbaidjanului de Georgia, România și Ungaria”, a declarat el.
Nitulescu a subliniat sprijinul continuu al României pentru securitatea energetică a regiunii și deschiderea țării sale pentru continuarea cooperării fructuoase și loiale în sectorul energetic cu vecinii săi, ca parteneri de încredere.
“România și Azerbaidjanul au o relație de lungă durată și, de-a lungul anilor, am aprofundat semnificativ cooperarea în domeniul gazelor naturale. Cred că negocierile viitoare pentru anumite volume de gaze azere care vor fi furnizate pieței românești vor fi purtate de companiile interesate din cele două țări.
Pentru România, gazul reprezintă o resursă strategică și va rămâne în mixul nostru energetic în anii următori, contribuind la flexibilitatea sistemului energetic. Avem o dependență redusă de importurile de gaze naturale, fiind într-o situație favorabilă, deoarece consumul este asigurat în mare parte de producția internă de gaze naturale”, a adăugat el.
Extinderea Coridorului Sudic de Transport al Gazelor Naturale
Discuțiile viitoare ar trebui să vizeze extinderea Coridorului Sudic de Transport al Gazelor Naturale, a declarat Pavel-Casian Nitulescu.
”Nu putem sublinia suficient importanța Coridorului Sudic de Transport al Gazelor Naturale ca sursă alternativă de gaze pentru regiune. Planurile de extindere a Coridorului Sudic de Transport al Gazelor Naturale sunt de importanță strategică pentru România, având în vedere că sunt necesari noi furnizori de gaze, în special pentru țările din Balcani și din Europa de Sud-Est. În opinia noastră, acest lucru poate fi realizat numai printr-o finanțare adecvată, care să permită realizarea infrastructurii necesare și corespunzătoare, precum și identificarea de noi surse de aprovizionare cu gaze. Din acest motiv, consider că discuțiile viitoare ar trebui să se desfășoare în acest cadru”, a afirmat el.
Nitulescu a subliniat că, în regiunea Europei de Sud-Est și Centrale, România a fost implicată în dezvoltarea unor proiecte strategice de infrastructură pentru transportul gazelor naturale, precum gazoductul BRUA, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău către Republica Moldova și interconexiuni funcționale cu statele vecine, și sprijină, de asemenea, Coridorul Transbalcanic, care vizează creșterea securității energetice în regiune.
„Doresc să subliniez că, având un orizont de producție în 2027, dezvoltarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră va avea un impact pozitiv asupra pieței energetice a țării noastre, dar și la nivel regional. Neptun Deep este un proiect care va consolida rolul României ca actor energetic în regiune, România devenind cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a adăugat secretarul de stat.
Noi orizonturi de cooperare cu SOCAR
Secretarul de stat a subliniat că România este deschisă propunerilor viitoare ale companiei petroliere de stat SOCAR din Azerbaidjan.
El a menționat că SOCAR este o companie importantă pe piața românească a combustibililor.
„Investițiile SOCAR în România au o importanță strategică, economică și socială considerabilă. Acestea au permis diversificarea companiilor de pe piața românească, contribuind la securitatea noastră energetică”, a declarat secretarul de stat.
Mai mult, Nitulescu a subliniat că SOCAR a contribuit la crearea a câteva sute de locuri de muncă, iar investițiile în benzinării și infrastructură au adus dezvoltarea economică a regiunii.
„Prin urmare, sunt total de acord că extinderea prezenței SOCAR în România semnalează că țara noastră este o destinație atractivă pentru investiții și aș fi foarte bucuros să aud despre propunerile viitoare ale SOCAR”, a adăugat el.