Intervenţia domnului Cătălin CÂMPEANU, Director Adjunct, Institutul de Studii Financiare, la Forumul România Digitală
Cum se îmbină digitalizarea cu studiile financiare?
Cătălin CÂMPEANU: Se îmbină foarte frumos. Noi am avut un proiect mare de digitalizare pe care l-am început în 2017 – acela de a trece absolut toată activitatea noastră în online, de a digitaliza activitatea, inclusiv programul de formare profesională, programe de educație financiară și certificarea, inclusiv examinări. Din fericire, pandemia nu ne-a prins pe picior greșit, ba din contră, platforma noastră era funcțională pe deplin în 2020, și atunci a trebuit să intervenim doar la partea de securitate pentru a lucra de acasă, dar asta a fost cam tot ce am avut de făcut la momentul respectiv și a funcționat foarte bine.
Se vorbește foarte mult de educație financiară și prea puțin de incluziune financiară. Noi ne-am lovit la un moment dat de acest aspect, chiar în 2020. Există posibilitatea ca digitalizarea să devină un obstacol pentru anumite categorii sociale și aici trebuie să intervenim. Noi am reușit să facem acest lucru doar parțial, încă lucrăm la treaba aceasta. Nu toată lumea este foarte confortabilă cu digitalizarea și trebuie să înțelegem că nu trebuie să fie un obstacol, ci un ajutor și un suport.
Digitalizarea ne poate ajuta în mai multe moduri, putem să simplificăm proceduri, sunt multe documente de care s-ar putea să nu mai avem nevoie, cred că sunt pași de făcut și în privința asta. E bine să nu facem o digitalizare în orb.
Care au fost provocările în acest proces de digitalizare, de trecere a cursurilor online?
Cătălin CÂMPEANU: Cea mai mare provocare este cea de securitate. Noi nu mai eliberăm certificate pe hârtie. De fapt avem o taxă pentru un certificat pe hârtie.
Avem o vorbă – noi plantăm pomi, nu-i tăiem și atunci dacă cineva își dorește un certificat pe hârtie, trebuie să plătească pentru asta.
Pentru că acest certificat este disponibil online, el este semnat electronic, este în contul lui, e disponibil oricând.
Problema este că momentul în care ai aceste certificate online, trebuie să te asiguri că ele rămân acolo. Dacă ai un certificat pe hârtie şi îl pierzi poți să vii să ceri un duplicat. Dar dacă ești victima unui atac cibernetic, s-ar putea să nu mai existe posibilitatea de a elibera acel certificat.
Baza aceasta cu certificate o țineți dumneavoastră la ISF?
Cătălin CÂMPEANU: Avem trei nivele de securitate pentru ea și nu putem fi victima unui atac cibernetic astfel încât să pierdem această bază de date, indiferent ce s-ar întâmpla. Pentru că principala provocare pentru noi a fost securitatea.
Există Cloud, există servere proprii, sunt mai multe metode. Există audit informatic, există companii care sunt specializate și care îți verifică vulnerabilitățile, pentru că tu nu ai cum să le vezi pe toate în momentul în care proiectezi o platformă sau un sistem. Niciodată nu o să poți să prevezi toate posibilele breșe de securitate, dar există companii care fac acest lucru, iar noi facem acest lucru constant.
Pandemia pentru noi a fost o oportunitate, ne-a oferit posibilitatea de a ajunge la foarte multe persoane, vorbim de zeci de mii de persoane la care am ajuns online – sigur fizic nu ar fi fost posibil pentru nu ne puteam deplasa atât de mult şi ar fi costat enorm.
Online, am făcut programe de educație financiară cu universități din toată țara, cu mii de studenți.