Update articol:
Forumul Energiei

Cătălin NIȚĂ, FPPG: Degeaba vom avea mecanisme de piață funcționale, dacă importurile cresc;  Legislația trebuie modernizată

Catalin Nita

Degeaba vom avea mecanisme de piață funcționale, dacă importurile cresc, iar România este un client captiv în ceea ce privește importurile, a spus Cătălin NIȚĂ, Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021. El a apreciat că legislația din domeniul petrol și gaze trebuie modernizată, inclusiv pentru a se putea derula noi runde de concesionare.

Cătălin Niță a spus că are un sentiment bun legat de evoluțiile viitoare privind legislația offshore, considerând că exploatarea gazelor din Marea Neagră trebuie să fie un proiect de țară. În opinia sa, ar fi foarte bine dacă s-ar obține un acord politic mai mare decât acela al coaliției de guvernare.

În perioada 2017-2019, aproximativ 20 de companii de petrol și gaze au avut un impact în PIB de 5,3-5,9%, potrivit unui studiu citat de Cătălin Niță.

Totalul impozitelor și dividendelor plătite statului de companiile de petrol și gaze chestionate au fost în medie de 16 miliarde lei pe an, echivalentul a 6% din veniturile actuale ale guvernului. Numai dividendele au fost în medie de 2 miliarde de lei/an, reprezentând 1,3% din veniturile fiscale bugetare.

Companiile de petrol și gaze incluse în acest sondaj au plătit 10 miliarde lei în TVA și accize pe combustibil în 2019. Acesta este echivalentul a 10,3% din veniturile bugetare pe care guvernul le-a încasat în TVA și accize, a mai spus domnul Niță: “Acastă capacitate a companiilor de petrol și gaze de a colecta TVA și accize ajută foarte mult statul, având în vedere că România are cel mai mare deficit de colactare TVA din UE, suntem undeva la 34%.

În 2019, companiile au investit peste 6,6 mld. de lei, dublu față de 2017. Aceste investiții au reprezentat echivalentul a 16% din investițiile în sectorul public.”

Producția de gaze din păcate scade de la an la an, a mai spus reprezentantul FPPG: “Au crescut îngrijorător importurile. Procentul importurilor în consumul total a crescut de la 2%, în 2015, la 24% în 2019. În alt studiu al Transgaz citeam că există o șansă reală să crească până la 40% până în anii 2030.

Dacă nu căutăm să facem investiții în continuare în acest sector, pe care unii îl numesc de tranziție, dar pentru economia noastră e foarte important, lucrurile vor arăta foarte rău. Dacă cresc importurile în continuare, degeaba vom avea mecanisme de piață funcționale, pentru că vom avea prețuri din ce în ce mai mari. Din păcate, suntem un client captiv în ceea ce privește importurile, avem foarte puține surse din care putem importa gaz. De regulă îl cam importăm în ultima clipă și plătim cât vrea vânzătorul, ceea ce nu este deloc bine pentru consumatorul nostru.”

Cătălin Niță a dat exemplu ce putem face: ”Să încercăm să modernizăm și să actualizăm legislația specifică. Legea petrolului trebuie modernizată inclusiv pentru a face runda XI. Unul din motivele pentru care nu putem să ținem runde fizice este că, în continuare, datele sunt clasificate în ceea ce privește producția de petrol și nu poate nimeni să intre să se uite pe hârtii vechi, unele de zeci de ani. Trebuie făcută digitalizarea, dar pentru a digitaliza trebuie să declasificăm, pentru a declasifica trebuie schimbată legislația – primară, într-o măsură, și secundară, în mod special.”

BVBStiri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (12/05/2021)

Teleconferinta de prezentare a rezultatelor financiare la T1 2021

UCM RESITA S.A. (UCM) (12/05/2021)

Convocare AGAO 16.06.2021

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021