Update articol:
FORUMUL ENERGIEI ONLINE

Cătălin Stancu, Horvath & Partners: Absorbția de fonduri europene – esențială pentru modernizarea industriei energetice (video)

Absorbția de fonduri europene în special granturi, este esențială pentru modernizarea industriei energetice – pe tot lanțul, inclusiv producere, rezolvând, pe de o parte, problema presiunii în tarifele finale și creând beneficii, precum industrii competitive moderne și prețuri suportabile, a spus Cătălin STANCU, Associated Senior Expert la Horvath & Partners, la Forumului Energiei Online, organizat de Financial Intelligence, pe 10 iunie 2020.

Domnul Stancu a trecut în revistă direcțiile planului european Green Deal, care reprezintă o schimbare de paradigmă economică a întregii Europe și la care vor trebui să se adapteze industriile. Potrivit lui Cătălin Stancu, sectorul energetic, care dă 75% din emisiile de gaz cu efect de seră în Europa, va fi în centrul Green Deal.

VEZI Prezentarea lui Cătălin Stancu la FORUMUL ENERGIEI 2020

Domnul Stancu a mai spus că pandemia Covid 19 a generat o scădere a economiei mondiale și sunt experți care susțin că aceasta este cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani: “În aprilie, FMI estima o scădere a economiei mondiale de 3%, dar săptămâna trecută (n.n. acu. 2 săptămâni), Banca Mondială aproape a dublat estimarea, la o scădere a economiei mondiale în 2020 de 5,2%.

International Energy Agency estimează, într-un raport recent, o scădere a investițiilor in domeniul petrol și gaze cu 20% și, per total, în industria energetică, cu 10%.

Toate organismele internaționale încearcă să vină cu un răspuns la problemele acestea, iar Uniune Europeană vine cu o propunere de plan suplimentar de ajutor pentru recuperarea economiei după criza Covid, din care României îi revin, după cifrele disponibile până acum, aproximativ 33 de miliarde de euro, care se adaugă la bugetul multianual care începe anul viitor, și care duce cifra totală a fondurilor europene disponibile către 70 de miliarde de euro. Asta înseamnă o șansă de restartare a economiilor și un moment zero în care am putea să regândim politici și strategii, pentru că sunt resurse excepționale puse la dispoziție în perioada imediat următoare.

Problema pare să fie că, tot din date oficiale, în exerciţiul multianual curent, care se termină la sfârșitul anului, absorbția totală a fondurilor alocate României va fi probabil la 40%.

Dacă punem în context dublarea fondurilor pe care România le va avea la dispoziție cu acest grad de absobție, concluzia este că vom avea nevoie de o mărire a capacității de absorbție undeva între 5-6 ori.”

Cătălin Stancu a precizat că trebuie să ținem cont și că noua Directivă 944, care va intra în vigoare în curând, impune un set de reguli și principii, multe relativ noi: toate tranzacțiile se fac la prețul pieței, lipsa schemelor de stimulare specială, ca principiu, nicio intervenție a autorităților în stabilirea prețurilor, protecția clienților vulnerabili prin politici sociale, nicio subvenție încrucișată, consolidarea unbundling, DSO-urile să treacă la echilibrare locală, în principiu nu sunt permise pentru operatorii de transport și sistem dezvoltări de proiecte de stocare sau de încărcare, (…), costurile de echilibrare sunt impuse tuturor participanților la piață, cu o singură excepție – pentru tehnologiile foarte mici pentru energia distribuită, încurajarea inovației, liberalizarea prețurilor pieței, planuri de tranziție, echilibrarea la 15 minute și fără piață de capacitate.

Piața de capacitate se acceptă doar în condiții speciale, pentru perioade foarte limitate și doar dacă se notifică Comisia și doar dacă se dovedește dincolo de orice dubiu rezonabil că este singura soluție posibilă pentru respectiva piață.”

Domnul Stancu ridică trei întrebări:

  1. Va avea România resursele și mecanismele necesare pentru a gestiona și utiliza fondurile acestea?
  2. Care vor fi principiile de alocare între industrii și ce procent va fi alocat fiecărei industrii?
  3. Ce măsuri va trebui să pună România în aplicare pentru a se asigura că fondurile sunt absorbite 100%?

Cătălin Stancu a mai spus: “Ar trebui să luăm în calcul că, dincolo de candidații standard pentru fonduri europene – infrastructuri de tip transporturi, spitale și educație – industria energetică se numește infrastructură critică și că ea e la baza lanțurilor de valoare din tot ce înseamnă industrie competitivă și prețuri echitabile de piață.

O industrie energetică performantă este esențială pentru calitatea serviciului. Au fost multe dezbateri în ultima vreme că România este pe probabil unul din ultimele locuri la ce înseamnă calitatea serviciului, cu durate medii de întrerupere ale clienților (SAIDI) de peste 200 de minute. Prin comparație, vecinii noștri sunt sub 80 de minute. Fără piețe funcționale, e greu să ai competitivitate și preț corect format în piață.

Merită discutat mai mult pe tema industria energetică – infrastructură critică, nevoia de investiții, accesul la fonduri europene pentru dezvoltarea de infradstrcturi. Cred că fără participarea marilor companii, care au capacitatea administrativă de a derula, garanta, pune în funcție mari proiecte de infrastructură, va fi extrem de greu să mărim capacitatea de absorbție.”

Forumul Energiei Online by Financial Intelligence

Forumul Energiei Online by Financial Intelligence

Publicată de Financial Intelligence pe Miercuri, 10 iunie 2020

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii