O companie trebuie să se ocupe de zona de cybersecurity încă de la demararea activității, să o considere investiție, nu un cost, a declarat Cătălina Dodu, Vicepreședinte ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).
Prezentă la Cybersecurity Forum, domnia sa a afirmat: “Sfătuim companiile să înceapă discuția despre cybersecurity de la momentul la care se deschide business-ul. Recomandarea este să îți iei contabil, avocat și un expert în domeniul securității care să te ajute să-ți stabilești lucrurile de bază. Această igienă, așa cum îi spunem noi în cybersecurity, s-ar putea să te salveze. Și este igienă, nu este cost”.
Despre costurile unui business, din punct de vedere cyber, doamna Dodu a spus: “Cred că ar trebui să ne punem întrebarea <Cât mă costă dacă nu mă protejez?>, pentru că, dacă mă gândesc cât mă costă ca să îmi protejez business-ul, poate părea un cost mare”.
Referitor la provocările industriei în contextul creșterii atacurilor cibernetice, doamna Dodu a spus: “Când vorbim despre industrie, pot să spun că nu avem un număr suficient de specialiști în special în zonele critice. Avem preocupări atât privind educația de la vârste mici, cât și creșterea competențelor în companii.
În cadrul ANIS, avem un task-force dedicat cybersecurity, la care participă atât companiile din Asociație, care sunt specializate și care livrează servicii de cybersecurity, dar și companii care livrează servicii de IT. Ne dorim ca firmele care dezvoltă servicii și produse să fie preocupate de cybersecurity și să lucrăm împreună pentru a avea security by design. Astfel vom ști să dezvoltăm încă de la început un produs care nu aduce doar funcționalități, de a le aduce într-un mod sigur pentru utilizatori și pentru businessurile noastre.
Accesul la tehnologie este la îndemâna tuturor și atât timp cât noi, ca businessuri, ne gândim la cybersecurity ca fiind un cost, nu vom ajunge să folosim tehnologia la adevăratul potențial. Cred că cybersecurity trebuie să fie considerat ca o investiție la momentul potrivit, cât mai devreme, pentru a putea beneficia de ea și a putea să ne dezvoltăm într-un mediu sigur.
De asemenea, oricine are acces la tehnologie și aceasta este folosită din ce în ce mai mult. În acest context cresc pericolele pentru cetățeni, pentru business-urile noastre. Consider că este important ne uităm din toate punctele de vedere și în cadrul industriei încercăm să facem lucrul acesta, atât cu membrii, cât și cu toți participanții la mediul de business”.
Despre folosirea banilor din PNRR pe zona cybersecurity, Cătălina Dodu a spus: “Când am văzut că în PNRR există acest capitol, ne-am bucurat. Orice business pe care-l deschizi astăzi, orice linie de susținere pentru business-urile de astăzi ar trebui să considere digitalizarea ca element de bază. Nu putem să vorbim de business-uri astăzi care nu sunt conectate.
Atunci când un guvern investește, când un guvern susține business-ul, ne așteptăm ca tehnologia să fie un element-cheie în aceste linii de susținere și sperăm ca aceste fonduri să fie folosite pentru digitalizare. Iar când vorbim de digitalizare, nu putem exclude componenta de cybersecurity”.
ANIS este foarte implicată în tot ce înseamnă educație pentru tehnologie și educație în zona cybersecurity de foarte mulți ani, a mai spus doamna Dodu, explicând: “Am susținut includerea IT-ului sau programării în programa școlară și ne dorim ca aceasta să fie inclusă și la liceu. Nu trebuie să ne gândim ca toți copiii să devină programatori sau experți în cybersecurity, dar ne dorim ca ei să știe și să poată să folosească tehnologia și să fie conștienți de ce înseamnă cybersecurity, cum să se protejeze în fața pericolelor din mediul online”.