Update articol:
CYBERSECURITY FORUM 2023

Catrina (DNSC): Zona de educaţie în securitate cibernetică este extrem de importantă pe mai multe paliere

Zona de educaţie şi cunoştinţe cyber este extrem de importantă pe mai multe paliere, pentru că şi cei care fac Medicină sau Litere trebuie să înţeleagă noţiuni minime de “igienă” cibernetică, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Manuela Catrina, adjunctă a directorului din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

“Zona de educaţie şi awarness este extrem de importantă pe mai multe paliere. E importantă pentru copii şi să începem de cât mai jos. Avem nevoie de sprijinul Parlamentului ca în Legea educaţiei să avem din ce în ce mai mult şi mai clar educaţia cibernetică, de la cei mici până la cei care sunt acum facultate, indiferent ce domeniu studiază. Noi ne focusăm pe zona de tech să facem cursuri şi mastere, dar e foarte important ca şi cei care fac Medicină să înţeleagă noţiuni minime de “igienă” cibernetică sau cei care fac Litere. Nu vorbesc de zona bancară, pentru că acolo chiar avem ceva nevoie de ceva mai mult decât atât. Cred că e important să educăm şi administraţia publică. Cea mai slabă verigă e veriga umană şi de cele mai multe ori costă cel mai puţin să rezolvăm lucruri fără foarte multă tehnologie, ci pur şi simplu din cu bun simţ, cu ordine şi un pic de organizare”, a spus Catrina.

Potrivit reprezentantei DNSC, în această perioadă de crize consecutive creşte, întotdeauna, criminalitatea cibernetică, “de care poate uneori nu vorbim destul de des”.

“Există un Eurobarometru făcut anul trecut în care una dintre întrebări era către cetăţenii europeni: “Ce consecinţe vedeţi în mod direct la războiul din Ucraina?”. Era o serie de răspunsuri, iar una dintre consecinţe era creşterea atacurilor cibernetice. Cam 5% dintre europeni vedeau asta şi 10% dintre români. Asta înseamnă nu că noi suntem mai speriaţi, ci că instituţiile din zona publică, fie executive, legislative, servicii de informaţii şi presă sau cu marele sprijin al presei, au informat oamenii despre ceea ce urmează să se întâmple. Şi atunci aş spune că aici este clar se vede o măsură a lucrurilor, a informării care se face. E greu să măsurăm, dar de data asta vedem o măsură concretă (…) Cred că e un lucru bun că instituţiile din România văd aceste atacuri în colaborare cu partenerii noştri strategici, evident. Aş mai adăuga pe masa de discuţie, în afară de războiul din Ucraina, care ne preocupă pe toţi, încă două sau trei provocări majore. Avem, pe de o parte, o zonă care înseamnă ascensiunea tehnologică a Chinei, care vine cu propriile ei provocări, fie de siguranţa datelor sau de alte subiecte mai mult sau mai puţin drăguţe. Avem criza pandemică care a dus la extinderea lucrului de acasă, aducând cu cu sine din nou o serie de provocări relativ la securitatea cibernetică. În perioada aceasta de crize consecutive sau succesive, creşte într-adevăr întotdeauna criminalitatea, dar creşte şi criminalitatea cibernetică, de care poate uneori nu vorbim destul de des”, a afirmat Manuela Catrina, potrivit Agerpres.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023