Update articol:

Cazul Khashoggi: Mai multe organizaţii neguvernamentale doresc o anchetă internaţională a ONU

Organizaţiile neguvernamentale Amnesty International, Human Rights Watch, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor şi Reporteri fără Frontiere au cerut joi deschiderea unei anchete a ONU asupra dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează AFP.

“Turcia ar trebui să facă apel la ONU pentru a lansa o anchetă credibilă şi transparentă”, a declarat Robert Mahoney, unul dintre responsabilii Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, cu sediul la New York, în cursul unei conferinţe de presă organizate în comun la sediul Naţiunilor Unite.

Ancheta ar urma să permită stabilirea circumstanţelor dispariţiei jurnalistului saudit şi posibilei sale asasinări. Obiectivul acesteia ar trebui să fie de a identifica pe oricine se face responsabil de ordonarea, planificarea şi executarea vreunei operaţiuni legate de acest caz, au afirmat ONG-urile amintite. “Implicarea ONU ar fi cea mai bună garanţie împotriva tentativelor de a menaja Arabia Saudită sau de a face uitat dosarul pentru a păstra legăturile lucrative de afaceri cu Riadul”, au subliniat aceste organizaţii.

“Dacă ONU este cu adevărat mobilizată pentru a combate impunitatea în faţa crimelor vizând jurnalişti, ar trebui să fie angajată pe deplin într-unul din cazurile cele mai şocante şi extreme din ultimii ani asumându-şi ancheta”, a menţionat Christophe Deloire din partea Reporteri fără Frontiere.

“Numai ONU are credibilitatea şi independenţa cerute pentru a-i dezvălui pe cei care se află în spatele dispariţiei forţate a lui Khashoggi şi a le arăta responsabilităţile”, a adăugat directorul Human Rights Watch, Louis Charbonneau.

“Dacă guvernul saudit nu este implicat în ce s-a petrecut cu Jamal Khashoggi, atunci el are cel mai mult de câştigat cu demararea unei anchete imparţiale a ONU pentru a stabili ce s-a întâmplat”, a subliniat Sherine Tadros din partea Amnesty International.

Întrebat în cursul briefingului de presă cotidian despre posibilitatea unei anchete a ONU, purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephane Dujarric, Stéphane Dujarric a răspuns că Turcia şi Arabia Saudită efectuează deja investigaţii. O anchetă internaţională a ONU poate fi angajată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, “dacă toate părţile sunt de acord”, a adăugat el.

Jamal Khashoggi, care era îndeosebi colaborator al publicaţiei The Washington Post, nu a mai dat nici un semn de viaţă de când a intrat, pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Unchiul lui Jamal Khashoggi, Adnan Khashoggi, a fost un important dealer de armament din Arabia Saudită. Pe internet, circulă informaţia că Donald Trump a cumpărat un iaht de 200 milioane de dolari de la Adnan Khashoggi în 1988.  Se pare că bunicul lui Khashoggi era un bărbat turc care s-a căsătorit cu o femeie saudită și, în cele din urmă, a devenit medicul curții regelui Abdulaziz, fiind  descris de Fortune drept “fondatorul Arabiei Saudite moderne”. Se știe puțin despre părinții lui Khashoggi. Nu pare să aibă frați.

Pe internet, mai circulă informaţia că vărul lui Khashoggi  a fost Dodi Al Fayed, cel cu care era Prinţesa Diana în momentul morții. Al Fayed era fiul lui Mohamed El-Fayed, proprietarul magazinului Harrod’s. Prințesa Diana și Al Fayed au fost uciși pe 31 august 1997. 

Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a ridica mai multe documente necesare pentru a se căsători. Presa internaţională susţine că Jamal Khashogg a fost tăiat în bucăți, timp de 7 minute, cât era încă în viață, existând înregistrări cu crima și cu strigătele sale.

Oficiali turci au declarat că Jamal Khashoggi a fost ucis de un comando saudit venit special de la Riad.  Autorităţile turce le-au declarat unor funcţionari americani că deţin înregistrări audio şi video ce dovedesc uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul,  relatează Agerpres, citând Washington Post. ″Înregistrarea audio din interiorul ambasadei arată ce i s-a întâmplat lui Jamal după ce a intrat”, a declarat o sursă neidentificată şi familiarizată cu problema pentru cotidianul american. “Pot fi auzite vocea sa şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis”, a adăugat această sursă. Turcia i-ar fi anunţat pe oficialii americani în legătură cu înregistrarea, potrivit Washington Post, dar nu se ştie cum a fost obţinută această înregistrare audio şi video.

Sub o presiune crescândă, autorităţile saudite au negat faptul că au vreo cunoştinţă despre soarta lui Khashoggi, care era critic la adresa Riadului. Potrivit informaţiilor New York Times, unul din bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte din echipa suspectată de comiterea asasinatului de la Consulatul saudit din Istanbul aparţine anturajului prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, numit MBS, iar alţi trei aparţin serviciilor de securitate ataşate lui.

Trimis de preşedintele american Donald Trump la Riad, secretarul de stat american s-a întâlnit marţi cu regele Salman al Arabiei Saudite, apoi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care a subliniat în cadrul întrevederii cu Mike Pompeo legăturile “vechi şi puternice” între Washington şi Riad. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat american Heather Nauert, care l-a însoţit pe Mike Pompeo, acesta din urmă a discutat cu omologul său saudit Adel al-Jubeir despre “importanţa unei investigaţii aprofundate şi transparente” în cazul jurnalistului saudit dispărut.

 

Secretarul american al Trezoreriei nu va merge la conferinţa de la Ryad

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi-a anulat joi participarea la forumul economic de la Riad, în plin scandal privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează AFP. ”Tocmai m-am întâlnit cu preşedintele Donald Trump şi cu secretarul de stat Mike Pompeo, şi am decis că nu voi participa la summitul «Future Investment Initiative» din Arabia Saudită”, a indicat Mnuchin joi pe Twitter.

Acest anunţ, care a survenit după o serie de anulări privind participarea unor miniştri şi şefi de companii la reuniunea de la Riad, a provocat imediat o scădere a Bursei din New York. Numeroase personalităţi economice, inclusiv americane, au renunţat să participe la reuniunea de la Riad, prevăzută pentru 23-25 octombrie, din cauza scandalului care pune în încurcătură puterea saudită.

Washington Post a publicat ultima contribuţie a lui Jamal Khashoggi

Washington Post a publicat, miercuri, ceea ce cotidianul american a prezentat drept ultima contribuţie a lui Jamal Khashoggi, în care jurnalistul dispărut scrie despre necesitatea libertăţii presei în lumea arabă, relatează AFP. Din punctul de vedere al jurnalistului, colaborator al Washington Post şi rezident american permanent, această libertate lipseşte în mod crud în lumea arabă. “Din nefericire, această situaţie probabil nu se va schimba”, scrie el în acest editorial transmis de traducătorul său cotidianului Washington Post a doua zi după dispariţia sa. “A fost o perioadă în care jurnaliştii au crezut că internetul va elibera informaţia de cenzură şi de controlul asociat presei scrise”, a adăugat el. “Însă aceste guverne, a căror existenţă se bazează chiar pe controlul informaţiei, au blocat internetul de manieră agresivă”, a mai scris jurnalistul. Din punctul lui vedere, “lumea arabă se confruntă cu propria sa versiune a cortinei de fier, impusă nu de actori externi, ci de forţe naţionale care îşi dispută puterea”.

Iar jurnalistul nu se fereşte să dea exemplul Qatarului, mare rival al Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu. “Guvernul din Qatar continuă să susţină difuzarea de informaţii internaţionale, contrar eforturilor vecinilor săi care vizează menţinerea controlului informaţiei pentru a sprijini «vechea ordine arabă»”, scrie el despre ţara arabă în care emite canalul Al-Jazeera.

Hürriyet Daily News: Unul din suspecţii în cazul  dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a murit într-un accident de mașină produs la Riad

Unul dintre cei 15 suspecți în cazul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a murit într-un accident de mașină produs la Riad, a relatat joi publicația Yeni Şafak, citat de Hürriyet Daily News.

Mashal Saad al-Bostani, un locotentent în vârstă de 31 de ani din cadrul Forțelor Aeriene Regale ale Arabiei Saudite, se numără printre cei 15 suspecți care au călătorit la Istanbul în aceeași zi în care Khashoggi a dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite.

Un oficial turc de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia The Associated Press că dovezile găsite de anchetatori indică asasinarea jurnalistului în sediul Consulatului saudit. Un alt oficial turc a afirmat pentru CNN că jurnalistul a fost ucis în Consulat. Consulul Mohammad al-Otaibi s-a întors în Arabia Saudită pe data de 16 octombrie, înainte ca autoritățile turce să efectueze percheziţii la reşedinţa sa.

Trump: SUA au nevoie de Arabia Saudită în lupta împotriva terorismului

Preşedintele american Donald Trump a subliniat miercuri că SUA au nevoie de Arabia Saudită în lupta împotriva terorismului, în contextul în care Riadul este suspectat de către comunitatea internaţională că este responsabil de dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

“Avem nevoie de Arabia Saudită în lupta împotriva terorismului, în tot ceea ce se întâmplă în Iran şi în alte părţi”, a declarat preşedintele american la Fox Business, insistând îndelung pe importanţa contractelor de armament încheiate cu Riadul pentru economia americană.

Donald Trump a afirmat că nu vrea să se distanţeze de Arabia Saudită, în pofida preocupărilor cu privire la soarta jurnalistului saudit Jamal Khashogg. “Nu vreau să fac asta şi, sincer, avem un contract de armament (în valoare de 110 miliarde de dolari)”, a spus Trump într-un interviu pentru Fox Business Network, când a fost întrebat dacă Statele Unite s-ar distanţa de vechiul lor aliat din Golf. “Senatorii vin la mine şi îmi spun că nu ar trebui să luăm acest contract. Dar cui îi facem rău? Acesta reprezintă 500.000 de locuri de muncă”, a spus el.

În timpul vizitei sale în Arabia Saudită în 2017, Trump a anunţat contracte de armament în valoare de 110 miliarde de dolari, din care o mare parte încă nu s-au materializat. Întrebat cu privire la cazul ziaristului dispărut Jamal Khashoggi şi despre numeroasele indicii care acreditează teza că acesta a fost asasinat la Consulatul saudit din Istanbul, Trump s-a declarat convins că lucrurile se vor lămuri pe deplin. “Vom afla ce s-a întâmplat. Sper că regele şi prinţul moştenitor nu au fost la curent, acesta este un factor foarte important pentru mine”, a explicat el.

Înainte de afrimaţiile lui Trump,  Arabia Saudită a ameninţat SUA cu represalii dacă Washingtonul o va sancţiona în urma dispariţiei jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres. “”Regatul (Arabiei Saudite) respinge total orice ameninţare sau tentativă de a-l slăbi, indiferent că ea vine prin ameninţări cu impunerea de sancţiuni ori prin presiune politică”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit, citat de agenţia oficială SPA.

Anterior, preşedintele american Donald Trump a estimat că Arabia Saudită s-ar putea afla în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că, dacă acest lucru se va adeveri, SUA vor aplica o “pedeapsă severă” Riadului.

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions