Update articol:

CDR: Includerea în categoria pieţelor emergente susţine eforturile pieţei de capital de creştere a fluxurilor investiţionale

* Potrivit coordonatorului Grupului de Lucru pentru Servicii Financiare din cadrul CDR, Cristian Agalopol, promovarea pieţei româneşti de capital a fost pentru mulţi ani un obiectiv strategic urmărit de România şi Bursa de Valori Bucureşti şi transmite un semnal pozitiv investitorilor

 

Includerea în categoria pieţelor emergente de către FTSE Russell susţine eforturile pieţei de capital de creştere a fluxurilor investiţionale către piaţa românească, având în vedere că fondurile străine care investesc pe pieţele emergente sunt estimate la o valoare de aproximativ 30 de ori mai mare faţă de fondurile care se concentrează pe pieţele de frontieră, consideră reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).

“Coaliţia pentru Dezvoltarea României salută promovarea de către FTSE Russell a pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă şi includerea în indicii relevanţi, începând cu luna septembrie 2020, a acţiunilor Banca Transilvania şi Nuclearelectrica, ambele îndeplinind criteriile de dimensiune şi de lichiditate necesare. Promovarea vine la un an de la anunţul oficial, confirmând astfel capacitatea tuturor participanţilor la piaţa de capital de a-şi concentra eforturile şi acţiunile spre identificarea şi urmărirea în mod consecvent a unui scop comun. Includerea în categoria pieţelor emergente de către FTSE Russell susţine eforturile pieţei de capital de creştere a fluxurilor investiţionale către piaţa românească, având în vedere că fondurile străine care investesc pe pieţele emergente sunt estimate la o valoare de aproximativ 30 de ori mai mare faţă de fondurile care se concentrează pe pieţele de frontieră”, se arată într-un comunicat al CDR.

Potrivit coordonatorului Grupului de Lucru pentru Servicii Financiare din cadrul CDR, Cristian Agalopol, promovarea pieţei româneşti de capital a fost pentru mulţi ani un obiectiv strategic urmărit de România şi Bursa de Valori Bucureşti şi transmite un semnal pozitiv investitorilor.

“Promovarea pieţei de capital a fost pentru mulţi ani un obiectiv strategic urmărit de Romania şi Bursa de Valori Bucureşti şi transmite un semnal pozitiv investitorilor care fie au ales să aibă încredere în piaţa de capital din România, fie urmăresc diversificarea portofoliului de investiţii. Acest succes nu este însă un capăt de drum, astfel că presiunea resimţită la nivelul economiei globale şi provocările pe care le avem de depăşit la nivelul economiei naţionale impun continuarea colaborării constructive dintre autorităţile de reglementare, participanţii la piaţă şi asociaţiile profesionale pentru a susţine creşterea atractivităţii şi accesibilităţii pieţei de capital româneşti pentru toate categoriile de investitori”, a declarat Cristian Agalopol.

La rândul său, Dragoş Petrescu, coordonatorul CDR, a subliniat că statutul de piaţă emergentă este un semnal important de încredere internaţională în rolul şi potenţialul economic al României.

“Statutul de piaţă emergentă este un semnal important de încredere internaţională în rolul şi potenţialul economic al României. Suntem încrezători că vom vedea o dezvoltare accelerată a pieţei de capital locale”, a declarat Dragoş Petrescu.

Piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

În luna aprilie a acestui an, FTSE Russell a confirmat că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020. Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

Pe baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii româneşti sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN).

Decizia FTSE Russell de promovare a României la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră a fost luată după ce ţara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

CDR este o iniţiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie RomânăGermană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Companiile reprezentate de cele 25 de organizaţii de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni şi generează aproximativ 50% din PIB

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020