Update articol:

Ce știm până acum de noua variantă mutantă COVID 19 din Africa de Sud; bursele se prăbușesc

pixabay.com pixabay.com
  • Varianta cunoscută sub numele de B.1.1.529 a fost detectată în Africa de Sud, au spus oficialii OMS.

  • Omul de știință sud-african Tulio de Oliveira a declarat într-un briefing media că varianta conține peste 30 de mutații ale proteinei spike, componenta virusului care se leagă de celule.

  • Marea Britanie a decis imediat să interzică zborurile din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Namibia, Eswatini și Zimbabwe.

  • Francois Balloux, epidemiolog și director al Institutului de Genetică al University College London, a declarat vineri pentru BBC că descoperirea timpurie a variantei ar putea să o facă mai ușor de controlat.

  • Pieţele bursiere europene s-au prăbuşit vineri, după descoperirea unei noi variante a virusului SARS-CoV-2

 

Organizația Mondială a Sănătății se reunește astăzi pentru a discuta despre noua variantă mutantă a Covid-19.

Varianta cunoscută sub denumirea de B.1.1.529 a fost detectată în Africa de Sud, au declarat oficialii OMS vineri dimineață, fiind deja depistate cazuri în Israel și Hong Kong.

Iată ce știm până acum:

Mutații multiple

Omul de știință sud-african Tulio de Oliveira a declarat într-o conferință de presă susținută joi de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud că varianta conține o „constelație unică” de peste 30 de mutații ale proteinei spike, componenta virusului care se leagă de celule. Aceasta este semnificativ mai mare decât cele ale variantei delta.

Multe dintre aceste mutații sunt legate de creșterea rezistenței la anticorpi, care poate afecta modul în care se comportă virusul în ceea ce privește vaccinurile, tratamentele și transmisibilitatea, au spus oficialii din domeniul sănătății.

În total, de Oliveira a spus că varianta conține aproximativ 50 de mutații. Domeniul de legare la receptor (partea virusului care intră prima în contact cu celulele) are 10 mutații, mult mai mari decât doar două pentru varianta delta Covid, care s-a răspândit rapid la începutul acestui an pentru a deveni tulpina dominantă la nivel mondial.

Acest nivel de mutație înseamnă că este posibil să provină de la un singur pacient care nu a putut elimina virusul, dându-i șansa de a evolua genetic. Aceeași ipoteză a fost propusă pentru varianta alfa Covid.

Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat joi că oamenii de știință „nu știu încă prea multe despre asta” și că va dura câteva săptămâni pentru a obține o imagine completă a modului în care varianta reacționează la vaccinurile existente.

„Cea mai semnificativă variantă” până în prezent

Regatul Unit a decis imediat să interzică zborurile din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Namibia, Eswatini și Zimbabwe de la prânz vineri până la ora locală 4 a.m. duminică.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie investighează varianta, despre care secretarul pentru sănătate, Sajid Javid, a spus că este „potențial îngrijorătoare”. Nu au fost identificate cazuri în Regatul Unit, iar Javid a subliniat că, deși sunt necesare mai multe date în această etapă incipientă, guvernul a ales să ia măsuri de precauție.

„Aceasta este cea mai semnificativă variantă pe care am întâlnit-o până în prezent și sunt în curs de desfășurare cercetări urgente pentru a afla mai multe despre transmisibilitatea, severitatea și susceptibilitatea la vaccinuri”, a declarat Jenny Harries, directorul executiv al HSA din Regatul Unit.

Israelul a interzis, de asemenea, călătoriile în mai multe națiuni din Africa de Sud din cauza noii variante, precum și în Singapore și alte câteva națiuni. Israelul a raportat un caz al noii variante la un călător care se întorcea din Malawi.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit vineri cu experți în sănătate pentru a discuta despre acțiunile care vor fi luate, care ar putea include declararea stării de urgență.

 

Belgia a devenit vineri după-amiază prima țară europeană care a raportat un caz al variantei B.1.1.529.

Cu toate acestea, OMS a avertizat vineri țările cu privire la impunere rapid a restricțiilor de călătorie. Purtătorul de cuvânt Christian Lindmeier a declarat într-un briefing al ONU la Geneva că guvernele ar trebui să adopte o „abordare științifică și bazată pe riscuri” și a subliniat că cercetătorilor le va lua câteva săptămâni pentru a înțelege impactul potențial al variantei.

„Se pare că această variantă are un set foarte îngrijorător de mutații, în special în proteina spike, care este necesară pentru proprietățile sale de transmitere, precum și pentru protecția împotriva vaccinurilor, așa că, pe baza informațiilor genetice, suntem destul de îngrijorați de aceasta”, a declarat  Pasi Penttinen, managerul de răspuns la urgențe de sănătate publică la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, la CNBC.

„Avem încă multe de învățat despre situația din Africa de Sud și toate eforturile ar trebui să fie acum nu numai în Africa de Sud, ci și în țările din regiunea Africii de Sud, pentru a ne asigura că au o imagine completă a acestui virus.”

Cu toate acestea, Francois Balloux, epidemiolog și director al Institutului de Genetică al University College London, a declarat vineri pentru BBC că descoperirea timpurie a variantei ar putea să o facă mai ușor de controlat.

Răspândirea nu este încă cunoscută

Primele genomuri ale noii variante au fost încărcate în baza de date internațională GISAID pe 22 noiembrie, dar acestea au fost încărcate acum din Africa de Sud, Botswana, Hong Kong și Israel, cu amploarea răspândirii încă necunoscută.

Cazurile au fost concentrate până acum în Gauteng, cea mai populată regiune din Africa de Sud și care găzduiește aproape 16 milioane de oameni, a declarat ministrul sud-african al Sănătății Joe Phaahla în cadrul briefing-ului de joi.

Cele două cazuri din Hong Kong au fost identificate într-un hotel de carantină, o persoană care a călătorit din Africa de Sud suspectată că a transmis virusul unei persoane dintr-o cameră învecinată.

Noua dezvoltare vine pe măsură ce cazurile de Covid-19, în principal varianta mai veche a deltei, cresc în întreaga lume, îndreptându-se spre lunile de iarnă. Mai multe țări din Europa, în special, au înregistrat creșteri record și au implementat măsuri stricte de izolare.

William Schaffner, profesor de medicină preventivă la Universitatea Vanderbilt, a declarat vineri pentru CNBC că informațiile potrivit cărora varianta ar putea fi mai transmisibilă decât delta și că ar putea evita protecția vaccinului înseamnă că este „o problemă serioasă”.

„Varianta delta este deja extraordinar de transmisibilă. Este cu adevărat dificil să ne gândim la un alt virus care este mai transmisibil”, a declarat Schaffner, adăugând: „Dacă avem o altă tulpină de Covid care se poate răspândi și mai ușor decât delta, asta ar reprezenta o provocare pentru noi toți din întreaga lume, pentru că atunci când delta a sosit în această vară, a schimbat jocul.”

Un aspect pozitiv până acum este însă că varianta nu a fost încă asociată cu cazuri mai grave de Covid-19, a remarcat Schaffner.

Scăderi semnificative pe burse

Principalele burse europene înregistrau scăderi semnificative vineri dimineaţa, fiind afectate de descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 deosebit de contagioasă, transmite AFP.

În jurul orei 08:22 GMT, indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris era în scădere cu 4,40% până la 6.764,80 de puncte, în timp ce bursa de la Londra afişa o scădere de 3,31% iar cea de la Frankfurt era în scădere cu 3,19%.

Anterior, bursele asiatice au fost primele care au înregistrat scăderi importante. Indicele principal al bursei de la Tokyo a închis şedinţa în scădere cu 2,53%, după ce în timpul şedinţei a înregistrat o scădere de peste 3%.

Acţiunile companiilor care au legătură cu călătoriile şi turismul, deja afectate de pandemie, au fost afectate în mod deosebit. Astfel, titlurile Airbus erau în scădere cu 12%, în timp ce acţiunile companiei aeriene germane Lufthansa afişau o scădere de peste 14%.

Comisia Europeană vrea suspendarea legăturilor aeriene cu ţările unde a fost identificată noua variantă

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza