Update articol:

Cea mai nouă variantă de Covid este de 1,5 ori mai contagioasă decât omicron

https://pixabay.com/

Au fost înregistrate deja zeci de cazuri, în aproape jumătate din S.U.A., a unei noi subvariante Covid, care este chiar mai contagioasă decât varianta deja foarte transmisibilă omicron, scrie CNBC.

Aproape jumătate din S.U.A. au confirmat până vineri prezența BA.2, în cel puțin 127 de cazuri cunoscute la nivel național, potrivit unei baze de date globale care urmărește variantele de Covid. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat, vineri, că deși BA.2 a crescut proporțional cu tulpina inițială de omicron. în unele țări, în prezent circulă la un nivel scăzut în SUA.

Subvarianta este de 1,5 ori mai transmisibilă decât tulpina omicron originală, denumită de oamenii de știință BA.1, conform Statens Serum Institut, care efectuează supravegherea bolilor infecțioase în Danemarca.

Noua sublinie nu pare să reducă și mai mult eficacitatea vaccinurilor împotriva infecțiilor simptomatice, potrivit  Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatului Unit.

„În prezent, nu există nicio dovadă că descendența BA.2 este mai severă decât descendența BA.1”, a spus purtătorul de cuvânt al CDC, Kristen Nordlund.

BA.2 a depășit omicronul ca variantă dominantă în Danemarca în decurs de câteva săptămâni, a declarat Troels Lillebaek, președintele comitetului națiunii scandinave care supraveghează variantele de Covid.

BA.1 și BA.2 au multe diferențe în mutațiile lor. De fapt, diferența dintre BA.1 și BA.2 este mai mare decât diferența dintre tulpina originală și varianta Alpha, care a fost prima mutație majoră care a prins rădăcini în întreaga lume.

Agenția de Securitate a Sănătății din UK a declarat vineri că BA.2 are un avantaj de creștere „substanțial” față de omicron. Varianta soră s-a răspândit mai repede decât omicronul în toate regiunile Angliei unde au existat suficiente cazuri pentru a efectua o analiză, potrivit agenției.

Cu toate acestea, o evaluare preliminară a constatat că BA.2 nu pare să reducă eficacitatea vaccinurilor mai mult decât omicron. O doză de rapel a fost eficientă 70% în prevenirea bolilor simptomatice de BA.2 la două săptămâni după administrarea vaccinului, în comparație cu eficacitatea de 63% pentru tulpina omicron originală.

Organizația Mondială a Sănătății nu a etichetat BA.2 ca o variantă de îngrijorare. Cu toate acestea, oficialii OMS au avertizat în mod repetat că vor apărea noi variante pe măsură ce omicronul se va răspândi în întreaga lume cu un ritm fără precedent. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid-19, a avertizat marți că următoarea variantă de Covid va fi mai transmisibilă.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative