Update articol:

CEDO condamnă România pentru expulzarea unui tunisian din motive de securitate naţională; Bucureştiul trebuie să plătească 5.000 de euro pentru daune morale

tribunal, proces, justitie sursa Pixabay

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru că a expulzat de pe teritoriul său un tunisian din motive de securitate naţională, care nu i-au fost comunicate acestuia, fiind considerate informaţii secrete, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii”, a indicat instanţa judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg.

În consecinţă, cei şapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr.7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor.

Reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru “viaţă familială” valabil până în 2015, explică CEDO într-un comunicat de presă.

În 2012, justiţia română l-a declarat “persoană indezirabilă” şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani.

“Parchetul arăta că – potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii – existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională”, continuă Curtea. Avocatul său nu a putut avea acces la elementele considerate secrete din dosar şi reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012.

“Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională”, relevă instanţa.

CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021