Update articol:

Cehia: Premierul Babis nu vede “niciun motiv” să demisioneze, în urma auditului CE

Andrej Babiš - https://www.vlada.cz Andrej Babiš - https://www.vlada.cz

Prim-ministrul ceh Andrej Babis consideră că nu are niciun motiv de a demisiona din cauza anchetei în curs a Comisiei Europene cu privire la presupuse conflicte de interese legate de conglomeratul său de afaceri Agrofert, transmite Reuters, care citează un interviu apărut miercuri în cotidianul Pravo, potrivit Agerpres.

Premierul a exclus totodată posibilitatea ca statul ceh să fie obligat să restituie Uniunii Europene subvenţiile acordate Agrofert, imperiul său de afaceri început în anii 1990 şi plasat într-un fond fiduciar în 2017, înainte ca Babis să devină şef al guvernului.

‘Nu există nici cel mai mic motiv’, a declarat Babis, întrebat dacă va demisiona după ce presa a relatat că un audit al Comisiei a stabilit că Cehia ar putea fi obligată să restituie sute de milioane de coroane pentru subvenţiile acordate Agrofert.

Trei instituţii de presă cehe au relatat marţi că versiunea finală a unui audit nepublicat al Comisiei arată că Babis nu şi-a separat suficient interesele de cele ale Agrofert.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a trimis autorităţilor cehe rezultatele auditului, dar că acestea sunt confidenţiale cât timp procedura este în desfăşurare.

Andrej Babis a mai declarat pentru Pravo că acest audit nu constituie verdictul final şi că autorităţile cehe îl pot contesta.

‘Resping categoric ideea că Republica Cehă va trebui să restituie bani din cauza fostei mele companii’, a insistat Babis, considerat de Forbes al patrulea cel mai bogat om din ţara sa.

În septembrie, procurorul general al Cehiei a stopat o anchetă despre modul presupus fraudulos în care au fost obţinute subvenţii europene, în urmă cu peste un deceniu, pentru o fermă şi un centru de conferinţe, la care Babis şi-a ascuns calitatea de proprietar.

Procurorul-şef urmează să anunţe miercuri dacă menţine această decizie sau va redeschide cazul.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022