Update articol:

Cei bogați investesc ca și cum am fi în bulă sau aproape de una

investitori bursa Sursa Pixabay

Majoritatea investitorilor cu un milion de dolari sau mai mult într-un cont de brokeraj cred că bursa se află într-o bulă sau aproape de una, potrivit unui sondaj E-Trade Financial, citat de CNBC. Dar creșterile vor continua deocamdată, spun acești investitori bogați.

Doar 9% dintre milionarii chestionați de E-Trade Financial consideră că piața nu este nici pe departe o bulă. Sondajul asupra bogaților mai arata:

  • 16% cred că suntem „pe deplin într-o bulă”
  • 46% cred că suntem „oarecum în bulă”
  • 29% cred că piața se apropie de o bulă.

Totuși, acești investitori bogați nu fug de pe piață și nu țin banii în cash. De fapt, pe fondul creșterii temerilor legate de o bulă, acești investitori spun că toleranța la risc a crescut semnificativ în primul trimestru al anului 2021, iar majoritatea se așteaptă ca acțiunile să încheie primul trimestru în creștere.

Lansarea vaccinurilor anti Covid-19, chiar dacă a început lent, și perspectiva unui alt pachet de stimuli și mai mare din partea președintelui ales Joe Biden, îi determină pe investitori să facă ceea ce istoria pieței spune că ar trebui să facă: să privească înainte.

„Există o recunoaștere mai largă că economia își revine și există factori pentru ca piața să mai urce”, a declarat Mike Loewengart, director de investiții la E-Trade Financial.

Sondajul E-Trade (achiziționată de Morgan Stanley) a fost realizat în perioada 1 ianuarie – 7 ianuarie pe un eșantion online din SUA de 904 investitori activi care gestionează conturi online de cel puțin 10.000 USD. Setul de date referitor la milionari, divulgat exclusiv pentru CNBC, este alcătuit din 188 de investitori cu active de peste 1 milion de dolari.

Contradicția aparentă a continuării creșterilor într-un moment al temerilor legate de bule nu este atât de puternică pe cât pare. Piața bursieră a sfidat orice risc și experții pieței continuă să creadă că drumul este în sus. Totuși, calea creșterii poate necesita o anumită reglare a portofoliului, cu un accent mai mare pe sectoarele subevaluate.

CNBC prezintă câteva concluzii din sondajul E-Trade care arată situația în care se află mentalitatea investitorilor.

1. Milionarii sunt mai puternici decât publicul larg care investește

În prezent există o mulțime de discuții despre o piață exagerată și un mediu cu bule dotcom, ceea ce face dificil pentu mulți investitori să ignore “zgomotele”. Dar, printre acești investitori bogați, chiar și cu propriile lor temeri legate de bule în creștere, aceștia sunt din ce în ce mai bullish față de universul mai larg al investitorilor. 64% dintre milionari sunt bulish, ceea ce reprezintă o creștere de 9 puncte procentuale față de trimestrul IV 2020 și se compară cu numai 57% din universul mai larg al investitorilor care rămâne optimist.

Dintre acești investitori, procentul care a declarat că toleranța la risc a crescut în T1 a crescut cu 8 puncte procentuale (de la 16% la 24%). Majoritatea (63%) au declarat că rămâne la același nivel cu trimestrul trecut. Doar 13% dintre milionari au declarat că toleranța lor la risc a scăzut.

Investitorii bogați nu se așteaptă la randamente uriașe, cel mai mare grup așteptând ca piața să nu crească mai mult de 5% în acest trimestru. 59% dintre milionari se așteaptă la un alt câștig trimestrial pe S&P 500, 43% dintre acestia estimand câștigul la sub 5%. Procentul celor care cred că piața se îndreaptă spre o scădere trimestrială a scăzut de la 28% la 22%.

2. Se fac mai multe modificări ale portofoliului

Tot mai mulți investitori își modifică portofoliile. Mutarea în acțiuni valorice, acțiuni cu capitalizare mică și sectoare presate, cum ar fi energia și sectorul financiar, este deja un fenomen – așa-numita „mare rotație” – și acești investitori nu fac excepție.

Procentul de milionari care afirmă că fac modificări în alocările din portofoliile lor a crescut pentru un al doilea trimestru la rând, cu 6%, până la aproape o treime în total (32%). Procentul de milionari care trec la numerar rămâne foarte scăzut (7%), dar a crescut de la 5% în trimestrul trecut.

Deși acțiunile de creștere au depășit performanța în ultimii ani, investitorii profită de ocazie pentru a se muta în sectoare de piață mai orientate spre cicluri.

„Orice în afara Big Tech a devenit oportunitate mai bună”, a spus Loewengart.

3. Comerțul de acasă probabil și-a depășit apogeul, dar este ceva permanent

Chiar și cu milionarii mai predispuși să spună că fac schimbări în alocările de portofoliu, optimismul sectorului S&P 500 nu s-a schimbat atât de mult, conform sondajului, arătând că pentru fiecare investitor care ia parte la rotație sunt încă mulți care își lasă banii de pe piață pe câștigători.

„Există factorul impulsului. Oamenii doresc să stea în continuare acolo unde au văzut rezultate puternice, dar unii recunosc că nu pot crește pentru totdeauna acele sectoare “, a spus Loewengart.

4. Oportunitățile pieței internaționale sunt mai atractive

Milionarii se interesează mai mult de investițiile în afara SUA, interesul în acest trimestru fiind în urcare cu 9 puncte procentuale. Procentul de investitori milionari care au declarat că piețele internaționale îi atrag mai mult în primul trimestru al anului 2021 a crescut de la 27% la 36%.

„Este cu siguranță o mișcare importantă în ceea ce privește milionarii, o mișcare semnificativă”, a spus Loewengart.

5. Factorul de risc politic al SUA, în scădere imensă

Dacă riscul politic și electoral a fost un factor major în T4, acesta a înregistrat o scădere semnificativă în acest trimestru.

Procentul de investitori bogați care consideră noua administrație prezidențială ca fiind cel mai mare risc pentru portofoliul lor a scăzut de la 50% la 30% în acest trimestru. Douăzeci și șase la sută dintre acești investitori sunt pesimiști cu privire la perspectivele economiei SUA sub președintele ales Biden, în timp ce 60% au exprimat un anumit nivel de optimism, de la moderat (38%) la ridicat (22%).

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014