Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri „tarife reciproce” pentru mai mult de 180 de țări și teritorii.
Noile taxe vor include un tarif de 20% pentru bunurile importate din Uniunea Europeană, împreună cu taxe de 10% pentru cele originare din Regatul Unit.
Bunurile de lux, automobilele și produsele germane se numără printre cele mai afectate, în timp ce monedele regionale și produsele farmaceutice europene au înregistrat joi o oarecare pozitivitate.
Piețele globale, întreprinderile și relațiile geopolitice de lungă durată au fost aruncate în haos joi, a doua zi după anunţarea politicii tarifare a președintelui american Donald Trump – iar Europa nu a fost scutită de haos, scrie CNBC.
Uniunea Europeană a fost lovită cu taxe de 20%, în timp ce Regatul Unit a fost lovit cu o taxă mai mică de 10%, beneficiind de relația sa comercială mai echilibrată cu SUA. Toate privirile vor fi acum îndreptate către cât de departe vor merge factorii de decizie politică în răspunsul lor și cât de adânc poate escalada conflictul.
Majoritatea analiștilor sunt de acord că, din punct de vedere economic, există puțini – sau poate chiar niciunul – câștigători economici în urma încetinirii preconizate a creșterii și a ruperii relațiilor comerciale.
Cu toate acestea, joi au apărut câteva puncte pozitive în rândul activelor europene – precum și unele foarte negative.
Bunurile de lux
Indicele european Stoxx Luxury 10 a scăzut cu 4,8% până la ora 14:45 la Londra. Acțiunile Burberry au scăzut cu mai mult de 8%, în timp ce LVMH a pierdut 4,8%, iar Kering, proprietarul Gucci, a scăzut cu 5%.
Produsele de lux sunt direct vizate de tarifele reciproce ale lui Trump, deoarece sunt frecvent fabricate în Europa și exportate în SUA.
Într-o notă de joi, analiștii de la Citi au declarat că producătorul german de încălțăminte Birkenstock, brandul italian de modă Brunello Cucinelli și bijutierul danez Pandora se numără printre numele din sector cu cele mai mari expuneri ale veniturilor la America, SUA reprezentând între 31% și 47% din vânzările companiilor.
Conglomeratul de lux LVMH, Kering, proprietarul Gucci, și Richemont, părintele Cartier, au generat, de asemenea, cel puțin 20% din vânzări în SUA, a mai precizat Citi.
Producători de alimente și băuturi
UE descrie SUA drept o „destinație majoră” pentru produse alimentare și băuturi, precum vin, bere, băuturi spirtoase, ciocolată, brânză și ulei de măsline.
AB InBev, cel mai mare producător de bere din lume, și-a văzut acțiunile scăzând cu 0,6% joi, în timp ce Pernod Ricard și Heineken au scăzut cu 2,5% și, respectiv, 1,3%. Tate & Lyle, care operează una dintre cele mai mari rafinării de zahăr din lume, a pierdut 2,6%.
„Sectoarele noastre sunt puternic integrate peste Atlantic, iar comerțul nostru comun cu băuturi spirtoase susține multe locuri de muncă de ambele părți, în producție, distribuție, agricultură, comerț cu amănuntul și ospitalitate”, a spus joi, într-o declarație, organismul comercial Spirits Europe. „Dorim să asigurăm revenirea la un mediu care să sprijine creșterea continuă atât pentru producătorii din UE, cât și pentru cei din SUA.”
Germania
Germania a fost anul trecut cel mai mare exportator de bunuri din UE către SUA. Țara europeană găzduiește unii dintre cei mai mari producători de automobile din regiune, inclusiv BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz și Porsche – toate acestea fiind acum supuse unor tarife de import de 25%.
Într-o notă adresată clienților joi, Robin Winkler, economist șef la Deutsche Bank Research, a declarat că „nu există nicio îndoială că anunțul de aseară privind tarifele … este o veste proastă pentru economia germană”.
„Surpriza negativă nu constă însă atât de mult în lovitura tarifară directă”, a spus el, menționând că piețele se așteptau la un tarif reciproc de 20%.
„Cu toate acestea, taxele americane mult mai mari, de 50% sau mai mult, asupra importurilor asiatice sunt o surpriză reală și implică un șoc comercial global mai puternic decât ne-am așteptat noi și majoritatea observatorilor”, a declarat Winkler. „Indirect, acesta este un șoc negativ și pentru Germania”.
Asociația federală germană a angrosiștilor, comerțului exterior și serviciilor (BGA) a criticat joi, într-o declarație, tarifele reciproce ale lui Trump drept „un atac frontal asupra comerțului mondial”.
„Cu creșteri drastice ale tarifelor pentru mai mult de 100 de parteneri comerciali, președintele american aruncă lumea într-un război comercial deschis cu un Brexit american”, a declarat președintele BGA, Dirk Jandura, într-o declarație trimisă prin e-mail. „Presupun că acest conflict ne va afecta semnificativ creșterea economică. Cu cât durează mai mult, cu atât va fi mai dureros pentru toată lumea, inclusiv pentru SUA.”
Comerț cu amănuntul
O serie de comercianți cu amănuntul, care vând haine, încălțăminte, articole de uz casnic, electronice și nu numai, au lanțuri de aprovizionare globale bazate în Asia. Țările din sudul și sud-estul Asiei, inclusiv Cambodgia, Vietnam, Indonezia, Bangladesh și Sri Lanka, sunt pline de fabrici care produc îmbrăcăminte și produse pentru companii precum H&M și Adidas – și sunt afectate, în mod critic, de unele dintre cele mai ridicate rate dintre tarifele reciproce anunțate recent de SUA, multe dintre acestea depășind 40%.
„Pentru mulți exportatori [noile tarife sunt] diferența dintre un profit și o pierdere. Întreprinderile trebuie să analizeze cu atenție dacă pot continua să deservească clienții americani în mod profitabil și, dacă nu pot, trebuie să se concentreze pe piețe noi, mai prietenoase, poate acolo unde există deja acorduri comerciale, și, dacă este necesar, să își diversifice producția către alte produse”, a declarat Ian Worth, director pentru TVA și taxe vamale la firma de consultanță Crowe, în comentarii trimise prin e-mail.
„Măsura de a percepe tarife la momentul exportului – spre deosebire de momentul sosirii în SUA – are potențialul de a cauza o serie de probleme”, a adăugat Worth.
Transportul maritim
Companiile de logistică și de transport maritim legate de sănătatea economiei globale vor resimți impactul, în contextul în care previziunile generale indică o frânare a creșterii economice și a comerțului.
Gigantul danez de transport maritim Maersk a declarat joi că planul tarifar anunțat de Casa Albă va conduce la mai multă prudență în rândul clienților săi într-un mediu economic mai fragil.
„În forma sa actuală, [tarifele] nu reprezintă în mod clar o veste bună pentru economia globală, stabilitate și comerț”, a afirmat compania într-o declarație.
Acțiunile companiilor europene de transport maritim și logistică au scăzut în general joi, Maersk cu 9,5%, Hapag-Lloyd cu 8% și DSV cu 6,5%.
Băncile
Băncile au fost unul dintre sectoarele cu cele mai slabe performanțe din Europa joi, indicele regional Stoxx Banking înregistrând o scădere de 4,52% – pe cale să înregistreze cea mai puternică scădere din ultimii doi ani.
Acest sector este, de asemenea, sensibil la o încetinire a creșterii globale și la temerile legate de posibile recesiuni sau de un război comercial de amploare.
Banca britanică Standard Chartered, care are o expunere ridicată la Asia, a scăzut cu 10%. Gigantul global HSBC a scăzut cu 7,5%.
Autoturisme
Tarifele de 25% impuse de Trump importurilor auto străine au intrat în vigoare joi, determinând multe dintre cele mai mari companii auto din lume să extindă pierderile recente.
Companiile germane Volkswagen, Mercedes-Benz Group și BMW se tranzacționau cu peste 2% mai jos joi după-amiază, în timp ce Stellantis, listată la Milano – care deține nume cunoscute precum Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler și Peugeot – a scăzut cu 3,5%.
O escaladare a războiului comercial global este de așteptat să aibă un impact profund asupra industriei auto, în special având în vedere globalizarea ridicată a lanțurilor de aprovizionare și dependența puternică de operațiunile de producție din America de Nord, în special Mexic.
Monede regionale
Monedele europene au fost una dintre puținele clase de active din regiune care au crescut joi. Euro și lira sterlină au atins maxime ale ultimelor șase luni, în timp ce francul elvețian a crescut la cel mai ridicat nivel față de dolar de la mijlocul lunii octombrie.
Înainte de așa-numitul anunț al lui Trump privind tarifele, observatorii pieței au declarat pentru CNBC că euro și lira sterlină ar putea înregistra creșteri.
Într-o notă de joi dimineață, Jordan Rochester, șeful strategiei FICC la Mizuho EMEA, a declarat că vede euro sărind până la 1,12 dolari pe termen scurt. Joi, până la ora 15.00, la Londra, euro câștigase 2,2% și se tranzacționa la 1,108 dolari.
Produse farmaceutice
Medicamentele și produsele farmaceutice reprezintă unul dintre cele mai mari exporturi ale UE către Statele Unite. Industria a fost scutită miercuri de tarifele reciproce ale lui Trump – dar liderul de la Casa Albă a declarat că industria farmaceutică, printre alte industrii, ar putea fi supusă unei investigații care ar putea conduce în cele din urmă la tarife.
Indicele european Stoxx Pharmaceuticals and Biotechnology a scăzut joi cu aproximativ 1,9%, jucătorii britanici GSK și AstraZeneca câștigând 2,7% și respectiv 1,5%. Gigantul danez Novo Nordisk a oscilat în jurul liniei plate.
Utilități
Acțiunile europene din sectorul utilităților au condus creșterile de joi, sfidând o vânzare mai largă a pieței, investitorii reacționând la tarifele radicale ale lui Trump.
Titlurile din sectorul utilităților, care sunt în mod tradițional o opțiune defensivă în perioade de turbulențe pe piață, au fost văzute ultima dată cu 2,6% mai mari în timpul tranzacțiilor de după-amiază. Engie din Franța și Iberdrola din Spania s-au numărat printre cele mai bune performanțe ale sectorului, ambele în creștere cu aproximativ 2,7%, cea din urmă înregistrând un nou maxim al ultimelor 52 de săptămâni.