Importurile reprezintă sângele unei economii dezvoltate, permiţând consumatorilor să se bucure de o gamă largă de produse pe care altfel nu ar putea să le găsească. Howmuch.net a realizat o hartă globală cu importurile la nivel mondial.
Cifrele au fost obținute de la Organizația Mondială a Comerțului, care urmărește valoarea totală a bunurilor materiale importate de fiecare țară (sunt excluse serviciile).
Top zece țări cu cele mai mari importuri în 2017 (miliarde de dolari)
1. Statele Unite ale Americii: 2,409 miliarde de dolari
2. China: 1,842 miliarde de dolari
3. Germania: 1,167 miliarde de dolari
4. Japonia: 672 miliarde de dolari
5. Marea Britanie: 644 miliarde de dolari
6. Franța: 625 miliarde de dolari
7. Hong Kong: 590 miliarde de dolari
8. Olanda: 574 miliarde de dolari
9. Coreea de Sud: 478 miliarde de dolari
10. Italia: 453 miliarde de dolari
Există o mulțime de asemănări între listele celor mai mari țări exportatoare și importatoare ( vezi aici lista https://financialintelligence.ro/harta-exporturilor-mondiale/)
Primul și cel mai evident, scrie Howmuch.net, este că sunt aceleaşi ţări în top, numai că diferă ordinea.
Statele Unite ale Americii sunt pe primul loc, importând cu aproximativ 25% mai mult decât China (2,409 miliarde de dolari, față de 1,842 miliarde de dolari China). La rândul său, China depășește cu mult locul al treilea – Germania (1,167 miliarde de dolari), care este, în sine, aproape de două ori mai mare decât piața de import din Japonia (672 miliarde de dolari).
Primele trei țări importatoare reprezintă, în total, 5,418 miliarde de dolari, comparativ cu doar 4,036 miliarde de dolari pentru restul ţărilor din top 10 ţări.
De fapt, primele 10 țări, ca grup, generează mai mult de un trilion de dolari de import, mai mult decât restul ţărilor din lume.
Africa este practic inexistentă, Australia pare mică, iar America de Sud se poate încadra în interiorul Germaniei. De aceea, piețele ar trebui să se îngrijoreze atunci când marile puteri vorbesc despre un război comercial la nivel global.
Tarifele și alte bariere comerciale nu vor afecta doar țările implicate direct, conform Howmuch.net, ci vor crea efecte în întreaga economie globală.
Anul trecut, România a avut importuri de peste 85 miliarde de dolari.