Cea mai lungă conexiune de alimentare submarină din lume, North Sea Link (NSL), a fost pusă în funcțiune de la 1 octombrie – investiţie de 1,6 miliarde de euro.
Ideea din spatele NSL este ca aceasta să valorifice energia hidroenergetică a Norvegiei și resursele de energie eoliană ale Marii Britanii.
Un cablu submarin de 450 de mile care face legătura între Marea Britanie și Norvegia, permițându-le să împartă energie regenerabilă, a început să funcționeze, potrivit CNBC.
Într-o declarație de la sfârșitul săptămânii trecute, Marea Britanie National Grid a numit legătura de la Marea Nordului de 1,6 miliarde de euro (1,86 miliarde de dolari) „cel mai lung interconector de electricitate submarin din lume”. North Sea Link este o asociere în participație cu Statnett Norvegia, proprietarul și operatorul rețelei de transport al energiei din țară.
Ideea din spatele NSL este ca aceasta să exploateze energia hidroenergetică a Norvegiei și resursele de energie eoliană ale Marii Britanii. Potrivit National Grid, atunci când producția eoliană a Marii Britanii este mare și cererea de energie electrică scăzută, sistemul va facilita exporturile către Norvegia. La rândul său, acest lucru va ajuta la conservarea apei din rezervoarele acesteia.
„Când cererea este mare în Marea Britanie și există o producție eoliană scăzută, energia hidroelectrică poate fi importată din Norvegia”, a adăugat aceasta.
În timp ce Norvegia are o lungă istorie în producția de petrol și gaze, autoritățile de acolo susțin că 98% din producția sa de energie electrică provine din surse regenerabile, hidroenergia reprezentând marea majoritate.
National Grid a descris anterior interconectoarele drept „cabluri de înaltă tensiune care sunt utilizate pentru conectarea sistemelor de electricitate din țările vecine”, facilitând comerțul cu surplusul de energie.
Proiectul face legătura între orașul englez Blyth și Kvilldal din Norvegia și va avea o capacitate inițială maximă de 700 de megawați. Aceasta va crește la o „capacitate maximă” de 1.400 MW pe o perioadă de trei luni.
North Sea Link este al cincilea interconector al National Grid – celelalte se leagă de Olanda, Franța și Belgia. Privind în perspectivă, National Grid a declarat că 90% din energia electrică importată prin interconectoarele sale va proveni din surse zero emisii carbon până în anul 2030.
În noiembrie anul trecut, au fost anunțate planuri pentru o „autostradă de energie subacvatică” de mai multe miliarde de lire sterline, care să permită trimiterea energiei electrice produse în Scoția în nord-estul Angliei.
Proiectul Eastern Link, așa cum se știe, se va concentra pe dezvoltarea unei perechi de cabluri de curent continuu de înaltă tensiune care vor avea o capacitate totală de până la 4 gigawați. La realizarea completă a proiectului, care este în prezent în primele etape de dezvoltare, s-ar conecta două puncte din Scoția – Peterhead și Torness – la Selby și Hawthorn Point din Anglia.