Update articol:

Cel mai lung război al SUA s-a încheiat (CNBC); Americanii termină războiul de 20 de ani din Afganistan cu zboruri finale de evacuare din Kabul

  • Statele Unite și-au încheiat eforturile de evacuare de pe aeroportul din Kabul, a declarat luni Pentagonul, terminând efectiv cel mai lung război al Americii.

  • Ultimele avioane militare C-17 au plecat de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai luni după-amiază.

  • Generalul Corpului Marinei Kenneth McKenzie, comandantul Comandamentului Central al SUA, a declarat că nu au existat americani în ultimele cinci zboruri din Kabul.

  • Președintele Joe Biden a spus că se va adresa națiunii marți după-amiază.

 

Cel mai lung război al SUA s-a încheiat, potrivit CNBC. Statele Unite și-au încheiat eforturile de evacuare de la aeroportul din Kabul, Afganistan, a declarat luni Pentagonul, încheind efectiv un conflict de două decenii care a început nu mult după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

După anunțul Pentagonului, președintele Joe Biden, într-o declarație de luni seară, a mulțumit armatei americane și a spus că se va adresa națiunii marți după-amiază cu privire la decizia sa de a nu prelungi misiunea SUA în Afganistan după 31 august.

„În ultimele 17 zile, trupele noastre au executat cel mai mare transport aerian din istoria SUA, evacuând peste 120.000 de cetățeni americani, cetățeni ai aliaților noștri și aliați afgani ai Statelor Unite”, a declarat președintele Biden. „Au făcut-o cu curaj, profesionalism și hotărâre de neegalat. Acum, prezența noastră militară de 20 de ani în Afganistan s-a încheiat ”.

În ultima săptămână a retragerii, teroriștii din grupul ISIS-K au ucis 13 membri ai serviciului SUA și zeci de afgani într-un atac în fața aeroportului din Kabul. Forțele americane au ripostat, încercând să contracareze alte atacuri.

Ultimele avioane militare C-17 au plecat de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai luni după-amiază, potrivit generalului US Marine Corps Kenneth McKenzie, comandantul Comandamentului Central SUA, finalizând un efort masiv de evacuare a peste 116.000 de oameni din Afganistan în ultimele două săptămâni.

McKenzie, care supraveghează operațiunile militare americane din regiune, a declarat că talibanii nu au cunoștințe directe despre ora de plecare a armatei SUA, adăugând că comandanții de pe teren „au ales să păstreze aceste informații foarte restricționat”.

McKenzie a spus că nu au existat americani în ultimele cinci zboruri din Kabul. Generalul de patru stele a adăugat că toți membrii serviciilor americane și trupele din forța militară afgană, împreună cu familiile lor, au fost, de asemenea, evacuaţi.

“Nu am reuşit, însă, să îi evacuăm pe toţi cei care am vrut să îi evacuăm”, a spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate “cu aproximativ 12 ore” înainte de retragerea finală, dar forţele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport “până în ultimul moment”.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat mai târziu că mai există circa 200 de americani care trebuie evacuaţi. „Angajamentul nostru față de ei și față de toți americanii din Afganistan și de peste tot în lume continuă. Protecția și bunăstarea americanilor din străinătate rămâne cea mai vitală și mai durabilă misiune a Departamentului de Stat ”, a declarat diplomatul de vârf al națiunii într-un discurs.

Aproximativ 122.800 de persoane au fost evacuate de la sfârșitul lunii iulie, inclusiv aproximativ 6.000 de cetățeni americani și familiile lor.

„A început un nou capitol al angajamentului Americii cu Afganistanul. Este unul în care vom coopera prin diplomația noastră. Misiunea militară s-a încheiat. O nouă misiune diplomatică a început ”, a spus Blinken.

Blinken a adăugat că SUA și-a suspendat prezența diplomatică la Kabul și va transfera aceste operațiuni la Doha, Qatar.

„Vom rămâne vigilenți în monitorizarea amenințărilor și vom menține capacități solide de combatere a terorismului în regiune pentru a neutraliza aceste amenințări, dacă este necesar – așa cum am demonstrat în ultimele zile prin lovirea capacităţilor ISIS”, a spus Blinken.

Talibanii se întorc la putere

 

Focuri de armă s-au auzit la Kabul în primele ore ale zilei de marţi după ce militarii americani au confirmat plecarea lor din Afganistan după 20 de ani de război, responsabili talibani arătându-se triumfători după ceea ce au numit un “moment istoric”, notează AFP.

“În această seară, la miezul nopţii, ora afgană, ultimele trupe americane au părăsit aeroportul din Kabul, iar ţara noastră şi-a recăpătat independenţa deplină”, şi-a exprimat satisfacţia principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un mesaj pe Twitter.

“Să-i mulţumim lui Allah” pentru acest lucru, a adăugat el.

Jurnalişti ai AFP în oraş au auzit focuri de armă ca manifestare a bucuriei la diferite puncte de control talibane, precum şi felicitările combatanţilor la posturile de securitate din Zona Verde.

“Am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupaţie a Afganistanului de către Statele Unite şi NATO s-au încheiat în această seară”, a declarat pe Twitter Anas Haqqani, un responsabil al mişcării islamiste. “Sunt foarte fericit după douăzeci de ani de jihad, sacrificii şi dificultăţi, că am satisfacţia de a vedea aceste momente istorice”, a adăugat el.

“Toate trupele americane au părăsit Afganistanul, suntem foarte fericiţi – puteţi auzi tirurile de sărbătoare”, a spus un alt purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi, contactat de AFP prin telefon.

Focuri de armă şi tiruri de mitralieră au răsunat încă în cursul nopţii, la 45 de minute după primul anunţ american, în timp ce trasoarele luminau cerul.

Într-un alt mesaj pe Twitter, Anas Haqqani le-a cerut combatanţilor săi să înceteze tirurile pentru a evita ca muniţia, care cade la pământ, să rănească trecătorii.

  • Rezoluţie ONU pentru plecări “în siguranţă”, dar fără o zonă protejată

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluţie care cuprinde “angajamentele” talibanilor în favoarea plecării “în siguranţă” a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără a solicita însă zona protejată evocată de Franţa, notează AFP.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea acestui text redactat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce China şi Rusia s-au abţinut.

În rezoluţie, Consiliul afirmă că “se aşteaptă” ca talibanii să îşi respecte toate “angajamentele” asumate, în special în ceea ce priveşte plecarea “în siguranţă” şi “ordonată” din Afganistan a “afganilor şi cetăţenilor străini”, după retragerea Statele Unite care urma să se încheie marţi.

În schimb, nu face nicio referire la “safe zone”, sau zona protejată, evocată de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Duminică, şeful statului francez a declarat că Parisul şi Londra vor pleda la ONU pentru crearea unei astfel de “safe zone” la Kabul, în special pentru a permite continuarea “operaţiunilor umanitare”.

Întrebaţi luni, diplomaţi la Naţiunile Unite au explicat că nu este vorba despre o “zonă protejată” strict vorbind, ci de faptul că talibanii trebuie să ţină cont de angajamentul lor de a permite o “trecere în siguranţă” pentru candidaţii la plecare.

“Această rezoluţie nu este operaţională, este vorba mai ales de principii, mesaje politice-cheie şi avertismente”, le-a spus jurnaliştilor unul dintre diplomaţi.

Potrivit lui Richard Gowan, specialist al ONU în cadrul organizaţiei de prevenire a conflictelor International Crisis Group, rezoluţia “adresează cel puţin un mesaj politic talibanilor cu privire la necesitatea de a păstra aeroportul deschis şi de a ajuta Naţiunile Unite să trimită ajutoare”.

Dar, în general, “textul este destul de uşor” şi preşedintele “Macron a greşit supralicitând ideea unei zone protejate la aeroportul din Kabul”, “sau, în orice caz, să nu comunice foarte clar”, a spus el pentru AFP.

Conform rezoluţiei, Consiliul de Securitate “reafirmă” importanţa “respectării drepturilor omului, inclusiv ale femeilor, copiilor şi minorităţilor”, şi “încurajează” aplicarea unei soluţii politice incluzive cu o participare “semnificativă” a femeilor.

De asemenea, documentul “cere” ca teritoriul afgan să nu fie folosit pentru “a ameninţa sau ataca” alte ţări ori pentru a adăposti “terorişti”.

China, care s-a abţinut ca şi Rusia, a estimat că situaţia actuală este “consecinţa directă a retragerii grăbite şi dezordonate” a forţelor occidentale.

În ce priveşte Rusia, ea a deplâns faptul că autorii rezoluţiei nu au luat în considerare rezervele sale cu privire la “exodul de creiere” provocat de evacuările şi plecările afganilor care au lucrat cu ţările străine sau fostul guvern prooccidental alungat de la putere de talibani, dar şi asupra “efectelor nefaste” ale blocării activelor financiare ale Afganistanului decisă de Occident după instalarea talibanilor la Kabul.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022

E-mini S&P 500 TURBO LONG 0.01/ 3,350/3,450 (EBSPTL48) (03/10/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 03 si 04 Octombrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 septembrie - 30 septembrie 2022

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica