Update articol:

Cele mai mari violențe din Paris din ultimele decenii

Sursa Twitter
*Macron îi cere primului ministru să poarte discuții cu partidele politice
*Instituirea stării de urgență nu este exclusă

Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită “Vestele galbene” au avut loc pe străzile Parisului în al treilea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva creşterii preţului la carburant.

Conform poliţiei franceze, violenţele de sâmbătă s-au soldat 133 de persoane rănite şi au condus la reţinerea a 412 de protestatari, dintre care 378 au fost plasaţi în arest preventiv, notează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut premierului să poarte discuții cu partidele politice și cu protestatarii, pentru a căuta o cale de ieșire din protestele naționale care au transformat Parisul în câmp de bătălie, potrivit Reuters.

După o întâlnire cu membrii guvernului său duminică, președinția franceză a afirmat într-o declarație că președintele a cerut ministrului său de interne să pregătească forțele de securitate pentru protestele viitoare, iar premierului să poarte discuții cu liderii partidelor politice și cu reprezentanții protestatarilor.

Imediat ce a revenit de la summitul G20 din Argentina, Emmanuel Macron s-a deplasat duminică dimineaţă în zona Arcului de Triumf din Paris, situat în extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées, scena unor violenţe ieşite din comun sâmbătă în timpul manifestaţiei aşa-numitelor “Veste galbene”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
“La sosirea sa în Franţa după G20, preşedintele a dorit să meargă în locurile unde au fost provocate cele mai importante daune”, a indicat Palatul Elysee.

Executivul francez a declarat din nou duminică, prin purtătorul său de cuvânt Benjamin Griveaux, că nu îşi va schimba cursul în faţa mobilizării aşa-numitelor “Veste galbene”, care protestează în special împotriva creşterii taxelor la carburanţi.

Guvernul francez studiază toate opţiunile pentru a evita noi scene de violenţe, inclusiv varianta instituirii stării de urgenţă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Benjamin Griveaux, într-o intervenţie la Europe 1, potrivit Reuters.
“Christophe Castaner (ministrul de interne) a evocat starea de urgenţă. La această oră se desfăşoară o reuniune cu preşedintele Republicii, cu premierul (Edouard Philippe) şi ministrul de interne pentru a face mai întâi bilanţul zilei de ieri (sâmbătă) şi a se vedea ce măsuri ar trebui luate pentru a evita astfel de evoluţii, pentru că nu există nicio îndoială că fiecare weekend se transformă într-un protest şi un ritual de violenţă”, a afirmat acelaşi purtător de cuvânt.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014