Update articol:

Cele mai recente IPO-uri ale tehnologiei sunt distruse, Robinhood, Rivian, UiPath scăzând cu peste 70% din prețul ofertei – CNBC

  • După un an spectaculos pentru IPO-urile tehnologice în 2021, cele mai notabile companii care au ieșit la bursă suferă acum unele dintre cele mai mari pierderi de pe piață.

  • Coinbase, Robinhood, Rivian, UiPath, Marqeta și Toast au pierdut fiecare cel puțin 65% din valoarea lor din prețurile inițiale.

 

Acțiunile tehnologice au fost afectate peste tot în 2022. Cursul descendent a fost deosebit de brutal pentru companiile care și-au făcut debutul pe piață în 2021.

Dintre cele 53 de companii legate de tehnologie urmărite de CNBC care au devenit publice anul trecut printr-o IPO sau o listare directă, toate, cu excepția a trei acţiuni, tranzacționează acum sub prețul de ofertă (pentru IPO) sau prețul de deschidere (pentru listări directe).

Mai mult de jumătate au scăzut cu cel puțin 50%. Acestea includ unele dintre cele mai notabile nume, cum ar fi aplicațiile de tranzacționare Coinbase și Robinhood, producătorul de mașini electrice Rivian, furnizorul de software cloud UiPath și companiile fin-tech Marqeta și Toast. Toate au pierdut peste 60% din valoarea lor.

Vânzarea a început la sfârșitul anului trecut, deoarece inflația în creștere și preocupările privind creșterea ratelor dobânzilor i-au împins pe investitori să plece din cele mai riscante active cu cei mai mari multipli. Declinul s-a intensificat în februarie, după invadarea Ucrainei de către Rusia și s-a apropiat de teritoriul vânzării în panică la sfârșitul săptămânii trecute, după ce piața a digerat comentariile de la Rezerva Federală și o creștere de jumătate de punct a ratei dobânzii de referință.

Nasdaq a scăzut luni cu 4,3%, închizând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020. Vineri, indicele tehnologic și-a încheiat al cincilea declin săptămânal consecutiv, cea mai lungă serie de pierderi din 2012.

Piața noilor IPO a fost “uscată” în primele patru luni ale acestui an și nimic notabil nu este în calendarul IPO tehnologic pentru cel de-al doilea trimestru.

Companiile care își propuneau să iasă pe piaţă în prima jumătate a anului 2022 nu mai au apetit să continue pe această cale. Ieșirea la bursă astăzi ar necesita o reevaluare completă a afacerii lor.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative