Update articol:
Dan Paul a dat în judecată Cemacon, anul trecut, în calitate de acţionar, pentru constatarea nulităţii deciziei acţionarilor, din 24 martie 2014, privind reducerea capitalului social şi a actelor subsecvente

Cemacon: Instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de acţionarul Dan Paul

Dan Paul, în calitate de acţionar la Cemacon, vrea anularea reducerii de capital din 2014 şi a actelor subsecvente de la Cemacon Cluj

Dan Paul, care este preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi membru în Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, are drept de apel în 30 de zile de la comunicarea hotărârii. Domnia sa ne-a spus că va face apel, după ce va vedea motivarea de la Tribunalul Cluj 

Tribunalul Cluj a respins  ca neîntemeiată, acum două zile, cererea de chemare în judecată formulată de acţionarul Dan Paul, în contradictoriu cu Cemacon Cluj, având ca obiect anularea Hotărârii AGEA din 24.03.2014,  conform informaţiilor transmise de companie către BVB.

Dan Paul a dat în judecată Cemacon, anul trecut, în calitate de acţionar, pentru constatarea nulităţii deciziei acţionarilor, din 24 martie 2014, privind reducerea capitalului social şi a actelor subsecvente. Diminuarea capitalului social al Cemacon de la 26.287.248,6 lei la 525.796 lei a făcut parte dintr-un proces de restructurare a companiei, în urma căruia fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), deţinut de Erste Bank (83,33%) şi Florin Pogonaru, au intrat în acţionariatul Cemacon, cu un pachet de 33%, după preluarea unor credite ale companiei de la BCR.

Soluția pe scurt, publicată pe site-ul Tribunalului Cluj, precizează:

Respinge ca neîntemeiată excepţia tardivităţii formulării cererii de chemare în judecată, excepţie invocată de pârâta CEMACON SA. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamantul DP, în contradictoriu cu pârâta C SA (n.r. Cemacon) . Obligă reclamantul să plătească pârâtei suma de 16.595,64 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicarea hotărârii, care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţa publică, azi 05 iunie 2019”.  

Dan Paul, care este preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi membru în Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, are drept de apel în 30 de zile de la comunicarea hotărârii. Domnia sa ne-a spus că va face apel, după ce va vedea motivarea de la Tribunalul Cluj. 

În cererea de chemare,  Dan Paul a susţinut că decizia AGA din martie 2014 a fost luată cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor imperative ale Legii Societăţilor Comerciale 31/1990, punând sub semnul întrebării întreaga restructurare de la Cemacon. Dan Paul spunea că nu a existat o convocare şi o decizie AGA, anterioară diminuării capitalului Cemacon, cu privire la dizolvarea societăţii, aşa cum prevede Articolul 153^4 din Legea Societăţilor Comerciale 31/1990. De asemenea, Dan Paul preciza că situaţiile financiare ale Cemacon nu au făcut dovada condiţiei din art. 153^24 referitoare la diminuarea activului net sub jumătate din capitalul social subscris. Dan Paul mai spunea că, la Cemacon, nu existau situaţii financiare aprobate prin AGA pentru anul 2013, la momentul deciziei diminuării capitalului social.

Acesta mai menţiona că  prin hotărârea AGA de aprobare a reducerii capitalului social, nu se prevedea încorporarea primelor de rezervă, anterior reducerii capitalului social, deşi din situaţiile financiare din 2013 (neadoptate) rezulta că Cemacon ar fi avut rezerve în cuantum de 26.477.035 lei, iar acestea ar fi trebuit folosite, conform legii.

În noiembrie 2013, “Cemacon”, acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi “Cemacon”, după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Creditele neperformante de 16,5 milioane de euro ale companiilor “Cemacon” şi “Ambient” au fost cedate de BCR către BOF pe 2 euro.

Recent, Dedeman a ajuns la o deținere de 87,46% din Cemacon, potrivit unor rapoarte transmise Bursei de Valori București (BVB), după ce a cumpărat participația fondului BOF, deținut de Erste și Florin Pogonaru.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)