Ministerul rus de Externe a declarat marți că centrala nucleară Zaporizhzhia este o instalație rusească și că transferul controlului acesteia către Ucraina sau orice altă țară este imposibil, potrivit Reuters.
Ministerul a mai spus că operarea în comun a centralei nu este admisibilă, deoarece ar fi imposibil să se asigure în mod corespunzător securitatea fizică și nucleară a stației.
Acesta a declarat că regiunea Zaporizhzhia, parțial controlată de forțele ruse, este una dintre cele patru din Ucraina care au fost anexate de Rusia în virtutea referendumurilor organizate la șapte luni după invazia la scară largă a vecinului său de către Moscova și că un decret prezidențial a făcut oficial stația proprietate rusească.
Națiunile occidentale au respins referendumurile ca fiind simulate.
„Revenirea stației în sectorul nuclear al Rusiei a fost un fapt împlinit de ceva timp”, se arată în declarația ministerului. „Transferul centralei Zaporizhzhia sub controlul Ucrainei sau al altei țări este imposibil”.
Forțele ruse au cucerit centrala la începutul invaziei și, de atunci, fiecare parte a acuzat-o în mod regulat pe cealaltă de organizarea de atacuri care pun în pericol siguranța centralei, cea mai mare din Europa, cu șase reactoare.
Deși centrala nu produce în prezent electricitate, organismul de supraveghere nucleară al ONU are staționați acolo observatori, la fel ca la toate centralele nucleare ucrainene.
Ucraina solicită revenirea centralei sub jurisdicția sa și respinge anexarea din 2022 a teritoriului său ca fiind ilegală.
Președintele american Donald Trump, în timpul unei conversații telefonice din această lună cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskiy a sugerat că Statele Unite ar putea ajuta la gestionarea și, eventual, la deținerea centralelor nucleare din Ucraina.
Zelenskiy a declarat că centralele aparțin poporului ucrainean. El a declarat că el și Trump au discutat despre o posibilă investiție americană în centrală.