Update articol:

Operatorii de Transport şi Sistem din Grecia (IPTO), Italia (TERNA SpA), România (Transelectrica) şi Bulgaria (ESO-EAD) au înfiinţat Centrul de Coordonare a Reţelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europei în Salonic

Operatorii de Transport şi Sistem din Grecia (IPTO), Italia (TERNA SpA), România (Transelectrica) şi Bulgaria (ESO-EAD) au înfiinţat Centrul de Coordonare a Reţelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europei (“CC SEleNe”) în Salonic, Grecia.

Potrivit unui comunicat al Translectrica, cei patru OTS participă în mod egal la capitalul social al noii companii.

“În cadrul de reglementare european principalele responsabilităţi privind siguranţa regională a reţelei CC SEleNe sunt după cum urmează: analiza planificării siguranţei în funcţionare (cunoscută şi drept analiză coordonată a siguranţei); coordonarea planificării deconectărilor; calcularea coordonată a capacităţii; prognoze ale adecvanţei pe termen scurt şi foarte scurt; modelare individuală şi comună a reţelei şi livrarea seturilor de date”, se precizează în comunicat.

Comitetul Director al CC SEleNe este format din Ioannis Kampouris (IPTO), preşedinte şi director executiv, şi membrii în board Angelin Tsachev (ESO-EAD), Enrico Maria Carlini (TERNA SpA), Adrian Şuţa (Transelectrica).

“Înfiinţarea CC SEleNe este o etapă esenţială spre cooperarea mai strânsă şi mai eficientă a OTS-urilor din statele membre UE din sud-estul Europei în privinţa securităţii furnizării şi a siguranţei reţelelor de energie electrică. Cuplarea estimată a pieţelor respective va fi următoarea etapă de armonizare şi integrare a regiunii în piaţa unică europeană de energie electrică cu beneficii semnificative pentru consumatori. Această dezvoltare este rezultatul unui efort colectiv şi a fost posibilă graţie acţiunilor coordonate ale tuturor OTS-urilor. Aş dori să mulţumesc tuturor acelora care au contribuit la realizarea acestui scop pentru perseverenţa şi curajul de care au dat dovadă prin finalizarea acestei întreprinderi ambiţioase. De asemenea, aş dori să felicit pe membrii BoD şi să le urez succes la lucru. Sunt convins ca CC SEleNe va îndeplini rolul sau cheie în mod eficient şi transparent spre beneficiul tuturor participanţilor, continuând şi lărgind tradiţia cooperării bune şi eficiente între OTS din zona noastră”, a declarat Ioannis Kampouris.

Cătălin Niţu, CEO al CNTEE Transelectrica SA, a precizat, în context, că această etapă face parte dintr-o evoluţie normală şi necesară a siguranţei în funcţionare a regiunii în lumina implementării noului model comun al pieţei de energie electrică.

La rândul său, Manos Manousakis, preşedinte & CEO al IPTO (Grecia), a menţionat că CC SEleNe va spori eficienţa operării pieţei de energie electrică din regiune şi va contribui la consolidarea ei mai rapidă şi mai eficientă la nivel european şi regional.

“Cu toate acestea, ambiţia noastră pentru CC SEleNe nu se opreşte aici. Obiectivul nostru este să atragem mai mulţi operatori de transport şi sistem în noua companie pentru a extinde şi consolida scopul acesteia în beneficiul concurenţei şi al pieţei libere din sectorul energiei electrice”, a declarat Manos Manousakis.

Stefano Donnaruma, CEO al TERNA SpA (Italia) a explicat că, în prezent, sunt 26 de interconexiuni cu ţările învecinate, ceea ce contribuie la integrarea sistemului italian de energie electrică în sistemul european într-o manieră mai sigură, eficientă şi sustenabilă.

Angelin Nikolaev Tsachev, preşedinte & CEO al ESO-EAD (Bulgaria), a spus, la rândul său, că munca în comun în cadrul Centrului de Securitate Regională va consolida cooperarea operatorilor înspre cuplarea pieţei de energie electrică din regiune în contextul liberalizării şi integrării depline a Balcanilor occidentali.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este, din anul 2018, parte din acţionariatul TSCNET Services GmbH, unul dintre principalii Coordonatori Regionali de Securitate (RSC) pentru reţeaua europeană de transport al energiei.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/11/2022)

Disponibilitatea versiunii in limba romana a Raportului Anual pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Finalizare proces fuziune Greenfiber Intl. SA-Greentech SA,detineri indirecte

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/11/2022)

Document informare - alocare actiuni

ROPHARMA SA (RPH) (28/11/2022)

Hotarari AGA O & E 28.11.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014